Kvindehistorie er tættere på end man tror


Det er onsdag, ugens historie-online er lige sendt afsted og på vej ud til de over 5.000 abonnenter. Hovednyheden er naturligvis, at Peter Øvig Knudsen har modtaget prisen Årets Historiske Bog. Men der er en anden nyhed i denne udgave af h-o som jeg også har hæftet mig ved.

Her i 2008 er det 100 år siden, at vi (dvs. kvinder) fik stemmeret, og det skal naturligvis fejres. I første omgang gjaldt retten til at sætte kryds som bekendt kun kommunalvalg og først i 1915 til de landspolitiske.  Hvor er det dog længe siden og tænk engang, at man kunne være i tvivl om, at kvinder skulle have samme rettigheder som den anden halvdel af menneskeheden. Men hvor længe siden er det egentlig, hvis man nu tæller i generationer? Hvis jeg selv går tilbage til min mormor – så var hun født i 1915. Men i marts måned. Min mor var født i 1934, så hun var den første i min direkte linje af formødre, som fik denne helt grundlæggende og i dag så selvfølgelige demokratiske ret i vuggegave. Så længe siden er det… og stemmeretten kom ikke af sig selv.

Kvinfo har iøvrigt et udmærket tema om kampen for kvindelig valgret.