Paddy´s Dag


shamrock.jpgVi har vist fået en ny tradition. Ihvertfald synes flere og flere københavnere at gå i grønt den 17. marts på Sankt Patricks Day, den irske nationaldag. AoK har guidet til arrangementer http://www.aok.dk/byen-rundt/guide/st-patricks-day og i Odense har der tilsyneladende også været fest på de irske pubber (eller i hvertfald på mindst én http://www.tv2fyn.dk/video/13155).

Hvorfor giver man sig til at fejre et andet lands nationaldag? Det er næppe kun herboende irerer og folk med irske rødder som fylder pubberne, laver trebensløb og går rundt med grønne hatte (når det altså ikke lige er snestorm). Det bliver spændende at følge denne fest og se, om vi i stigende grad bliver irske den 17 marts. Der er mange andre nationaldage man kunne fejre, men når denne er på vej frem – skønt det irske islæt i Danmark måske ikke er så markant til dagligt – skyldes det måske at den irske øl- og drikkekultur har anknytningspunkter med vor egen, at det der en samværsform som ligger op ad de måder som vi ellers går i byen med venner m.m. på til fx polterabender, julefrokoster, påskefrokoster m.m. I analogi med dette kan det være værd at spejde lidt efter, om den amerikanske Thanksgiving også kunne få en dansk version, måske centreret omkring hyggen og samværet med familien? Selvom dagens grundlæggende historiske indhold selvfølgelig ikke har nogen direkte reference til dansk historie.