Den Gamle By – en totaloplevelse


Apotekergården i Den Gamle ByFrilandsmuseer har nogle muligheder, som andre kulturarvsinstitutioner ikke har. Deres genstande er enorme, og deres mulighed for at arbejde med andre sanser end den konventionelle, intellektuelle fatteevne er ligeså stor. Lugt, duft og temperatur er nogle af de parametre, som indgår i oplevelsen på denne type museer, og som andre kun vanskeligt kan gøre dem efter.

Frilandsmuseer har nogle ganske særlige muligheder for at åbne døre til historien. Man kan “træde ind” i stedet for blot at se på den og/eller læse den, sådan som det sker på andre typer af institutioner. Eftersom jeg er bymenneske, er Den Gamle By ét af de frilandsmuseer, som jeg holder utroligt meget af.  Dels har stedet nogle overordentligt pæne gamle huse, men også en spændende og righoldig profil omkring events og levendegørelse.

Personligt glæder jeg mig til at følge arbejdet med opbygningen af “Den moderne By”, frem til 1970´erne. Der er en god portion nostalgi i at se frem til at besøge et museum, hvor man (forhåbentlig – kryds fingre) kommer til at opleve levendegørelse i form af knallertrockere med svenskerhår og bukser med svaj.  Det vil blive første gang, at jeg får mulighed for at opleve en tid, som jeg opfatter som “min egen” i en kulturhistorisk formidlingskontekst. Det er selvfølgelig en sær oplevelse at se “sin egen” tid komme på museum, men også samtidigt et godt billede på den proces, som historie og kulturhistorie er. Ting ændrer sig over tid, og de gør det ikke af sig selv. Vi (ihvertfald nogen af os) var en del af den udvikling som foregik i 1970´erne. Men blikket på den nærmeste fortid skærper jo også opmærksomheden om, at vi også en del af den udvikling som foregår i dag,  og ikke mindst i morgen. Hvordan er det nu – mennesket er historieskabt og historieskabende….