Jeg en gård mig bygge vil…


Charlotta Jenkins i Falsterdragt - klar til at gå i gang med at bygge
Charlotta Jenkins i Falsterdragt - klar til at gå i gang med at bygge

Nu skal det være! Mit projektet med at prøve at bygge Falstergården fra Frilandsmuseet i Maribo er startet. Jeg har fået en grund og god hjælp fra Wonderful Denmark og har øvet mig med et værktøj, primdock´eren, som gør det muligt at bygge meget præcist og nøjagtigt. Desværre lidt for nøjagtigt. Det var mig ubegribeligt hvorfor mine hjørner blev ved med at flimre (altså gårdens hjørner). Men en kyndig avatar har forklaret sammenhængen. Så nu skal de flimrende hjørner erstattes af andre, forhåbentlig mere konventionelle.

Falstergården har stået på Frilandsmuseet i Maribo siden 1929 og er en prægtig firlænget bindingsværksgård. For ca. 200 år siden var den gård nr. 11 i Nørre Ørslev og her boede Rasmus Stang, der var sognefoged og medlem af fattigkommissionen. Oprindeligt var han fæstebonde, men i februar 1807 købte han gården til selveje. Han nåede dog kun at være selvejer i ganske få måneder, han døde nemlig i april samme år og efterlod sig en enke, Maren Larsdatter, samt 8 børn.  jeg er spændt på, hvordan det går med at bygge Rasmus og Marens gård i SL. Jeg skal nok klumre en del undervejs, og byggeriet kommer til at tage tid. Men kyndige avatarer har lovet at ile til hjælp hvis det hele brænder på.

I forbindelse med byggeriet har min avatar fået en Falsterdragt – en konedragt med lin og det hele, naturligvis.

Indlægget er crossblogget på www.formidlingsnet.dk og Stiftsmuseets facebook-side