Kulturarvssider på Facebook


For et par dage siden havde Lars Jensen på medieblogger et lille indlæg om Facebook-sider, som han kort og godt synes er “geniale”, men pt. primært kan anvendes som statement af brugerne. Dvs. til at sige “Jeg er fan af dit-og-dat”. Selvomd er kan siges meget for og imod Facebook er jeg ikke helt uenig i synspunktet omkring siderne.

Noget af det man kan være fan af er fx kulturarv og pt. har en del museer, men ikke synderligt mange arkiver oprettet sider/grupper. Historie-onlines Facebook side har selvfølgelig en lille liste over nogle af de spændende “historiske” FB-sider. Det er naturligvis ikke en komplet liste, eftersom “linklister” nok ikke giver så meget mening i et netværksmiljø.

En af de få arkivrelaterede Facebook-steder er Oslo Byarkiv. Når undtages National Archives i Storbritannien, der (naturligvis) som altid er i front.  National Archives har en profil, som integrerer en lang række videoer fra YouTube. Men interessant nok er der også arkivbrugere, som har valgt at oprette en særlig gruppe for National Archives (UK) users. Det kan blive spændende at følge udviklingen på de to steder.

I modsætning til grupper har Facebook-sider en række særegne faciliteter, som gør at de allerede har lidt potentiale ud over at være statement. Muligheden for at oprette FBML-bokse der fungerer lidt som alm. html giver fx mulighed for at tilrettelægge eget indhold ret frit. Fx kan man gøre sin side til “hjemsted” for applikationer m.m. som ens fans/brugere kan hente og sende til sine venner. Derved, og gennem brug af mulighederne for at anvende debat m.m., får siden mere brugsværdi for brugerne bortset fra den værdi der ligger i at vise sin tilknytning.

Som “sideejer” får man desuden nogle muligheder for at opnå viden om sine brugere, fordi fx applikationer som polls m.m. giver en (synes jeg) OK statistik med baggrund i brugernes profiloplysninger. Via sidens insights får man også en række muligheder for at blive klogere på trafik m.m. hvilket også kan være et godt redskab i udviklingen af ens fortsatte Facebook-tilstedeværelse. (…lige nu ærger jeg mig bare over, at jeg ikke rigtigt kan få “sider” til at blive vist på profilforsiden i det nye design ;-))