Et net for os alle


Det var en både spændende og relevant nyhed, da selveste Tim Berners Lee forleden lancerede World Wide Web Forundation, en organisation, der har til formål at gøre nettet mere socialt. Ikke socialt på 2.0 måden – men sådan rigtigt … dvs. at nettet skal være et medie, som i princippet er brugbart og tilgægeligt for alle.

Men er det da ikke ikke dét? Det kræver jo sådan set bare en PC og en internetforbindelse, og har man ikke det, så kan man jo gå på biblioteket og bruge nettet dér. Det kan man bestemt, men det er alligevel ikke så let. det net som vi tror er udbredt over hele verden og binder os sammen har både sociale og etniske slagssider. På den nystiftede organisations websites fortælles fx historien om en amerikansk taxachauffør, som havde udviklet en font, der kunne gengive det etiopiske sprog Amharic, (som sikkert hedder noget andet på dansk). Hvis nettet ikke kan gengive det sprog som man taler (og hvis dette er er det eneste man taler) er det naturligvis i praksis ubrugeligt.

Vi har heldigvis danske karakterer og kan skrive både æ, ø og å i vores nettekster. Og selvom vi i almindelighed er forholdsvis godt kørende mht. brug af elektrononiske medier har vi da også grund til at være opmærksomme på nettilgængelighed. Det gælder naturligvis  tilgængeligheden for personer med permanente funktionsnedsættelser… men hvordan med en kulturelle tilgængelighed? Der var en gang hvor det var vigtigt at komme fra et hjem med klaver – i dag er det ikke uden betydning at komme fra et hjem med PC og opfatte denne som et naturligt redskab til at finde viden, men også til at kommunikere og indgå i sociale relationer med andre mennesker.

Den nye organisation har en lang række væsentlige programmer, som kan ses på http://www.webfoundation.org