Brugergenereret museumsudstilling


Kulturhistorisk Museum i Randers har fået sig en “formidlingsmaskine”. www.formidlingsmaskinen.dk er titlen på museets nye websatsning. På siten kan brugere – som i første omgang godtnok kun er skoleelever – lave et slideshow med lyd, som de derefter uploader til siten – hvorefter det bliver vist på én af flere projektorer, som står i museets udstilling om middelalderen.

Denne form for “udstilling 2.0” tror jeg vi kommer til at se mere af i fremtiden, og sandsynligvis i former som er endnu mere 2.0. Blandt udviklingsperspektiverne er at lade alle – ikke kun skolebørn – deltage i historiefortællingen. Selvom secnariet ikke er problemfrit mht. ophavsret, moderering m.m., er der masser af muligheder for nyudvikling:

Hvorfor ikke lade brugerne anvende deres egne billeder, lyde og tekster blandet med museets? Måske på en site – med høj søgemaskinesynlighed – hvor de også kan gemme produktionen til egen harddisk, kommentere på andres produktioner, embedde den på deres blogs, sende den til deres venner og dele den på sociale netværkssites. Man kan naturligvis også sende den til museets website og/eller visning i udstillingen…. hvorfra de “fysiske” museumsgæster selvfølgelig kan interagere med den…. o.s.v. Perspektiverne er enorme, også i forhold til indsamling og kulturhistorisk dokumentation.

At nedbryde grænserne mellem de fysiske og digitale rum for aktivitet med kulturarv er rigtigt set af museet i Randers. Det bliver spændende at følge projektet.