Burde du have levet i et andet århundrede?


Spørgsmålet er enkelt at besvare – det kræver sådan set blot at man logger ind på historie-onlines facebookside og tager den quiz, som netop er oprettet. Udfra 5 enkle spørgsmål får man – som testen så optimistisk lover – et 110% pålideligt svar på, om man burde have levet i fx oldtiden, renæssancern, 1700-tallet etc.

Det var interessant at opleve, hvordan quizzen bredte sig. Det blev naturligvis sendt en update i alle historie-onlines facebookvenner, og quizzen blev nævnt í statusopdateringen på min egen profil. kort tid efter var der ca. 20 bugere og et par timer efter var antallet steget til 57, for derefter at være 92 næste morgen. Og nu er den på vej mod de 160 brugere. Af disse er pt. 48 egne venner på min profil, resten er FOAF´s, hvilket måske antyder den dynamisk som en applikation kan have. ca. 50 bliver til til 150 på relativt kort tid. Med app som var teknisk bedre, sjovere etc. ville udviklingen formentlig være endnu bedre.

Eksemplet viser, uden at være prangende, noget af dét som er facebooks styrke, når det gælder at skabe opmærksomhed omkring kulturarv. Man kan selvfølgelig vælge at karakterisere sig selv overfor omverdenen ved at melde sig som fan af kulturinstitutioner, dvs. museer (og nu ét arkiv!). Men applikationer, som giver direkte kulturhistorisk værdi eller dimension til de sociale formål, som brugere anvender facebook til, er også absolut en mulighed. Det er gode statistikker på applikationen, man kan se hvor mange der har ignoreret, hvor mange der har føjet den til deres bokse og hvor mange der evt. har fjernet den igen. Dog undrer det mig, at man ikke kan få en nøjere demografisk breakdown på køn og alder – for data må jo være der.  Det kunne være interessant at se, om brugerne over tid er “de samme” som h-o vennerne. Dvs en overvægt på kvinder over 35.