Fra encyklopædist til wikipedist


gyldendal1

Respekt til Gyldendal. Som encyklopædist har jeg netop fået besked om, at Den Store Danske Encyklopædi, som jeg bidrog til for meget lang tid siden, nu går online og bliver wiki. Meddelelsen indeholdt også noget om, hvad jeg som forfatter får ud af det (jeg kommer næppe til at spinde guld). Der var naturligvis også en beskrivelse af forretningsmodellen, der bla. indeholder Google Adds. Så nu er jeg også wikipedist – hvad jeg vel allerede har været længe eftersom jeg har skrevet en lille smule i Wikipedia.

På sitet www.denstoredanske.dk kan man læse mere, og iøvrigt også melde sig som ekspert, hvis man ønsker at være med til at kvalitetssikre produktet, hvilket jeg så har gjort. Jeg vil se hvad der sker. Alle kan skrive, uploade billeder, film etc., men alligevel er der tænkt på en slags peer-review. Netop kombinationen af wisdom of the crowds og faglig ekspertviden er rigtigt interessant. Det kan måske gøre dette produkt til noget andet, end den model, som kendes fra wikipedia og scholarpedia. Istedet for at folk og forskere skriver hver for sig, vil der blive tale om et samarbejde, som forhåbentlig vil blive til gavn. Man kunne selvfølgelig mene, at man ligeså godt kunne bruge de former som allerede findes – Wikipedia – istedte for et nyt og “delvist kommercielt” produkt…. men …..

Det er ikke nogen hemmelighed, at mange forskere og fagfolk er skeptiske overfor den traditionelle wiki, hvor alle kan bidrage, uanset indholdets kvalitet. Personligt tror jeg på reguleringen i, at flest har interesse i korrekte oplysninger, men det er måske ikke en indlysende tilgang for den traditionelle akademiske verden, som naturligt nok har andre spilleregler for vidensproduktion.

Men med Den Store Danske kan der forhåbentlig skabes – ikke et “formidlingsværktøj” – men en platform for dialog og vidensudvikling mellem proffesionelle og faglige eksperter, der brænder for at gøre sig selv, hinanden og resten af verden klogere på dét, de interesserer sig for. Deling af viden er tilsyneladende også tænkt ind fra start – man kan dele på facebook – forhåbentlig bliver denne delemulighed udvidet til at gælde flere sociale steder. Måske ender det også med vidensudvikling flere steder?