Lively er død – Second Life lever…nu på dansk


Mit rum i Google Lively

En nyhed, som ikke har været særligt hypet er, at Googles 3D chatsted, Lively, lukker og slukker med udgangen af dette år. Google har opfordret til at man tager billeder af sine Lively-rum og gemmer. Det være hermed gjort – af en ungdommelig og meget slank Charlotte ;-)

Nyheden har været omtalt hos Google i ca. 14 dage, og er også refereret i visse danske netmedier, fx comon (Google lukker nystratet tjeneste), Version2 (Google afliver virtuelt netværk) og hos it-borger (Den virtuelle verden Lively overlever ikke). Men i betragtning af den store omtale som stedet fik ved starten – som Second Life´s arvtager – kan man måske undre sig lidt over, at interessen for at analysere på Lively´s bortgang ikke er særligt stor. Hvorfor faldt antallet af Lively-gæster fra 360.000 besøgende til under 70.000?

Jeg prøvede selv Lively, og fandt flere ting rigtigt gode og brugervenlige. For det første var det langt nemmere at “komme i gang” end i Second Life. Man behøvede kun sin almindelige Google-konto som log-in, og så var man stort set igang. Det var relativt nemt at integrere sit Lively-rum i fx en html-side, så forbindelsen mellem 3D og det almindelige flade net var enkel at etablere. Men…man “kunne” ikke særligt meget selv i Lively. Man kunne vælge “værelsestemplates”, møbler, m.m. fra et katalog og placere dem i sine rum og mulighederne for at custormize sin avatar var langt mindre end i Second Life. Mulighederne for fx at uploade egne ting m.m. og dermed på sigt kunne anvende stedet til formidling var ikke til stede. At bygge rekonstruktioner, holde foredrag m.m. – alle de ting som SL tilbyder – var ikke en del af Lively. Det kunne måske være udviklet, fx gennem muligheder for at anvende Sketchup. Men nu er der så lukket og slukket pr. 31.12. Samtidig må man konstantere, at Second Life som medierne flere gange har dømt helt ude og stendød, fortsat er i live. Nu ovenikøbet med en dansksproget klient, hvilket man kan læse mere om på detune.