Catalhoyuk brændt i Second Life


catalhoyuk
Arkæologi kan også være virtuelt! Den 10 december 2008 satte University of California i Berkeley ild på det arkæologiske site Catalhoyuk i Tyrkiet – i Second Life.

Jeg har besøgt stedet før – der er mange plancher m.m. der forklarer om den 9.000 år gamle lokalitet, men også en 3D-opbygning, som giver stedet virtuelt liv. Sidste sommer viste udgravninger, at en af bygningerne havde været i brand for 9.000 år siden, og formålet med branden i SL var at vise, hvordan branden var opstået og havde udviklet sig. Et godt eksempel på, hvordan SL på en enkel måde kan bruges til at vise forhold, som ellers kan være vanskelige at demonstrere.

Heldigvis mødte jeg andre avatarer – danske arkæologer ovenikøbet! Vi forlod nu siten før aftenens omfattende omvisnings- og foredragsprogram begyndte. Det kunne ellers have været interessant at høre om fx gravskikkene. Den på stedet anvendte “begravelsesstilling” var vist med et svævende i skelet i 3D, kombineret med et foto fra en udgravning (?).

Det lille slidehow på slideshare viser stedet og præsentationen af brandens faser. På Open Knowledges side om eventet i det virtuelle Catalhoyuk kan man læse hele programmet for aftenen.

Indlægget er cross-blogget på http://www.formidlingsnet.dk