Private digitaliserings- og tilgængeliggørelsesprojekter


Måske har flere allerede set det på deres historie-online ;-) men ellers er en række engagerede slægtsforskere gået igang med at digitalisere “Nygårds sedler” i samarbejde med SA. Man kan se mere om projektet på www.nygaards-sedler.dk, hvor sedlerne også tilgængeliggøres løbende.

Et superfint projekt, som sparer originalmaterialet, giver SA kopier af optagelserne og iøvrigt også tilgængeliggør sedlernes indhold for alle dem, der har langt til Rigsarkivet. Altså rigtig godt!

Der findes efterhånden en del privatdrevne websites, der tilgængeliggør materiale fra forskellige arkiver i database – eller anden – form. Et eksempel kunne fx være www.skippere.dk som indeholder oplysninger om navigationseksaminerede danske skippere og styrmænd 1707–1839, prisonfanger, kapere m.m. Oplysninger som kan være interessante for slægtsforskere, men også for alle andre med interesse for søens folk. Et andet kunne være siten med indtastninger af de Københavnske dødeblade 1893-1923 og indskydere i Den Almindelige Enkekasse og der er flere andre, herunder sites der viser arkivalier og redegør for personer og handlingsforløb ved bestemte begivenheder m.m. Et eksempel her kunne være siten om Boyes bande.

Det er grundlæggende til gavn for arkivbrugerne med denne form for “brugergenereret digitalisering”… men hvad sker, når/hvis en privat ejer af en sådan side ikke længere kan eller vil opretholde siden? Noget vil blive bevaret gennem de nethøstninger som foregår af .dk-domænet, men det gælder næppe alt. Det er fx ikke alt, der findes på et.dk-domæne. En anden problemstilling er efterfølgende at få adgang til det høstede materiale, ikke mindst de teknologiske aspekter heri.

En interessant problemstilling er derfor, hvordan man kunne sørge for, at denne form for “privatdigitaliserede” kilder får et liv, som rækker længere ind i fremtiden end de privatpersoner og organisationer, som nu og her står bag?

Denne post er crossblogget på den spritnye http://arkivformidling.wordpress.com

5 comments

 1. Det ser ud til at være et spændende site, Bernhard – men er det ikke i højere grad test af et produkt til at lave formidlingssites med end “rå” tilgængeliggørelse?

  ….jeg kan ikke rigtigt finde hverken de digitaliserede arkivalier eller en base med oplysningerne fra dem? Kan du evt. guide mig?

 2. Hej Charlotte

  Dine overvejelser er meget relevante! I vores tilfælde (http://nygaards-sedler.dk) har vi gjort det, at vi har aftalt med Statens Arkiver, at de skal overtage materialet, når vi er færdige.

  Vi har nu også talt grundigt og åbent om, hvad vi gør, hvis vores webmaster og IT-geni får en tagsten i hovedet og dør – eller bare ikke kan deltage mere. Det er aftalt, at han skriver en dokumentation, så en af os andre i firkløveret kan tage over.

  Derudover: Webmaster sørger for at der ligger backups ikke mindre end fem forskellige steder – uden for hans eget hjem. Skulle det gå galt på hans egen server, vil materialet altså kunne findes andre steder,

  Venlig hilsen
  Hanne B. Stegemüller

 3. Hej Hanne,

  Ja, jeg synes det er et problem. For store mængder data og kæmpe arbejder risikerer jo nok i mange tilfælde at forsvinde, hvis nogen “får en tagsten i hovedet”.

  … det ville være godt, hvis der var en mere overordnet ramme. som kunne sikre indeholdet af denne type projekter.

  For jeg tror desværre ikke nødvendigvis, at det er alle, der er så forudseende som I har været. Det er superærgerligt, hvis denne type arbejder ender med at “gå tabt”…

Der er lukket for kommentarer.