Foredrag – levende ord i virtuelle verdener


 sl_olaus
I løbet af julemåneden har jeg flere gange holdt mini-foredrag – så små, at det nærmere bare er en lille snak – som led i Wonderful Denmarks juleaktiviteter i Second Life. Rigtigt hyggeligt, men også en form med udfordringer og mulighed for udvikling.

Foredragene foregår ved, at en række på forhånd tilrettelagte textures trækkes overpå en prim, der fungerer som “storskærm”, og derved gør det muligt at opnå samme effekt, som når man viser en powerpoint.  Jeg har tidligere prøvet denne måde at holde et oplæg på i forbindelse med rundvisning for fagligt interesserede i Historiens 2. Hus, og det fungerede udmærket.

Men overfor et mere traditionel publikum mangler jeg nogle facilteter, som jeg kender fra RL.  Jeg har holdt foredrag gennem efterhånden mange år, og med denne erfaring kommer også en vis opmærksomhed omkring at “læse” tilhørerne. Enhver gruppe er forskellig fra den foregående – der er jo tale om forskellige mennesker, som er kommet til foredrag med forskellige forventninger. Som foredragsholder bør man være obs på at give deltagerne en god oplevelse – både mht. det faglige indhold, men også formsmæssigt. Og her er man naturligvis opmærksom på den respons man får. Ser folk ud som om de lytter? Er de interesserede, eller vil de hellere snakke med sidemanden? Er de faldet i søvn? Disse ting kan man bemærke og justere foredragets indhold og form løbende derefter.

Men man kan ikke se om en avatar keder sig. Det kan man heller ikke, hvis der er tale om fx et indslag i radio eller tv. Man kan ikke se, om folk i den anden ende holder op med at høre efter eller evt. slukker. Men ved  et virtuelt foredrag kan tilhørerne finde jo på at teleporte væk. Det er naturligvis helt legitimt, og et udtryk for, at andre gøremål er vigtigere – eller at man keder sig. Hvis det sidste er tilfældet er det naturligvis også helt OK – men som foredragsholder får man ikke nogen forvarsler.  ikke et gab eller én, der sidder og nikker lidt. Denne form for respons kunne tilføre virtuelle foredrag noget (udover den “fysiske” tilstedeværelse) som andre medier ikke kan. Jeg savner også muligheder for – på en lettere måde – at bevæge min avatar og lade den gestikulere. Den kan fx heller ikke pege på ting, som skal bemærkes på “powerpointen”.

Et spændende udviklingsperspektiv er at kunne tilføre avatarer RL-ansigtsudtryk… en udvikling, som angiveligt skulle være i gang. men indtil da er der stadig mange fordele ved at mødes i SL, fremfor alt samvær uden fysisk tilstedeværelse.