MyBlood – slægtsforskningsprogram med indbygget Googlemap


mybloodMyBlood er ikke en ny vampyrfilm, men et nyt program til slægtsforskning. Og så er det fra Belgien – et land hvis genealogiske forhold jeg ikke véd meget om.

Men på http://www.myblood-line.com kan man nu downloade én af programmets allerførste versioner. Det er ikke engang ude som beta endnu, den version man kan hente hedder Alpha 2.1.  Programmet importerer selvfølgelig gedcom og kan en lang række af de ting, som man må forvente af et program til slægtsforskning: altså organisere anerne i familiegrupper, holde styr på oplysninger om fødsel, vielse og død, tilknytte billeder m.m.

MyBlood, som jeg har hentet, men endnu ikke prøvet til bunds har angiveligt også en smart søgefunktion. I stedet for at søge i kun ét af databasens felter, er det muligt at finde handlinger i et bestemt område og endda inden for en nøjere angivet tidsperiode.

Men det der gør MyBlood til noget lidt anderledes pt. er en integration med Googlemaps, som gør det muligt for brugeren at plotte længde- og breddegrader for anernes fødsel, vielse m.m. ind og få det vist på et kort. ved klik på “Get coordinates” finder programmet selv frem til lokationer, som det kan identificere og lægger det ind på en Googlemaps-visning. Det gik fint med at finde min polske oldefars fødested… hvorimod min oldemor fra Småland blev placeret i Kenya. I den slags tilfælde kan man rette manuelt – og iøvrigt samle lokationerne i en “same as..” funktion. Det gør det muligt at bevare oprindelig og kildetro ortografi uden at skulle genfinde længde- og breddegrader mange gange.

Man kan desuden få en geografisk visualisering af indtil 4 generationer i en såkaldt “TimeMap”-funktion. Desuden kan man importere eller oprette verdenshistoriske begivenheder, der kan sætte anernes liv og gerninger i et større perspektiv.

Netop dette element, at knytte forfædre og formødre til både lokalsamfundets og verdens historie er tilsyneladende ved at blive lidt af en trend for mange af de nyere genealogitilbud. Det handler ikke ikke længere om kun at finde og beskrive anernes eget liv, men også om at se dem, og deres levede liv, som del af en større sammenhæng. At gøre det muligt at knytte genealogi – den personlige histore – sammen med den store og fælles historie kunne være et spændende udviklingsperspektiv for nogle af de mange digitaliseringstiltag, som er i gang. Tænk hvis brugerne fx kunne samle thumbnails af objekter fra websites på arkiver og museer til den egne slægts/lokalhistorie på nettet?