Det svenske kongehus på YouTube


Da den svenske kronprinsesses forlovelse blev markeret i Second Life, næsten før journalisterne var gennet ud af pressemødet, var det noget, der var anderledes end ved kronprins Frederik´s forlovelse og bryllup. At svenskerne twitter om “kungligt bröllop” er også anderledes. Og endnu en forskel er, at det svenske kongehus har fået sin egen YouTube-kanal til lejligheden.

Kanalen er oprettet den 16/2 – altså en uges tid før forlovelsen deklareredes. Med næsten 10.000 channel views til dato og placering som nr. 2 blandt månedens “mest abonnerede” svenske kanaler og nr. 1 blandt ugens mest sete, er kanalen kommet godt fra start seermæssigt.

Der er masser af tekstkommentarer, som allerede er en guldgrube af information om folkelige holdninger til begivenheden. Der er over 900 kommentarer til dato, og de synes at stå ucensurerede fra kanalens side. Det kan måske undre, når kommentarmuligheden efterfølgende er fjernet? Det kunne være interessant at kende grunden til, at det svenske hof kun har tilladt kommentarer i en periode efter kanalens oprettelse.

Et hurtigt kig på kommentarerne antyder, at de ser ud til at dele sig i en række hovedgrupper:

1) En form for “anmeldelser” af den kongelige families performance i videoerne
Seerne forholder sig til stilen. Fx at set-up´et ikke virker naturligt: “Låter som Prinsessan och sin blivande make medverkar i en reklamfilm när dom läser från sina fusklappar :P” eller “det som dom säger ska inte komma från nåt papper det ska komma från hjärtat!!! “. I det hele taget er der mange kommentarer om “fusklappar”. En grund til, at netop dette kommenteres er måske, at den mere “tilrettelagte” form er anderledes end mainstream-youtube videoen. En anden årsag kunne være oplevelsen af et clash mellem form, kanal – og den meget personlige anledning som et kommende bryllup er. Mange kritiserer dronning Silvias evne til at tale svensk. Et gennemgående eksempel er seere som synes, at det lyder som om hun kalder datteren“Fittoria” i stedet for “Victoria” på et bestemt sted i videoen. En anden type “anmeldelser” rummer kun ganske kortfattede bemærkninger så som, at kongen er “söt” eller tværtimod virker “stel”.

2) Lykønskninger til det kommende brudepar.
En anden gruppe benytter kommentarmuligheden til at sende en hilsen til parret. Enkelte er skrevet på engelsk, men langt de fleste er svenske. Rigtigt mange er ganske korte: fx blot: “jag önskar Daniel o Viktoria all lycka i framtiden” eller “Grattis! Detta var så skönt!”. Dvs. samme korte og uformelle stil, som man ville anvende overfor nogen, man kendte personligt. Nogle tilføjer dog lidt mere, fx at de ser frem mod brylluppet eller håber, at parret får mange børn. Samme fænomen, at der ønskes tillykke, som var brudeparret slægtninge, kan genkendes fra det danske kronprinsbryllup. Her var også eksempler på meget aktiv medleven på selve dagen, som fx når der på et ældrecenter i Hvissinge var skrevet en særlig sang til brudeparret.

3) Økonomi og hype
I denne gruppe falder indlæg, som diskuterer brylluppets finansiering, og den almindelige “Svensson”s interesse i sagen. Et element og en synsvinkel, som også var en del af kommentarer til det danske kronprinsbryllup. En gruppe, temmeligt kritiske seere mener, at den kommende vielse vil koste dyrt: “Fy faan!!! ” Deras planerade bröllop kommer kosta 40 millijoner kr, Och det är inte bestämt om det ska vara på skatte betalarnas pengar eller inte. “. /Efterfølgende har over 20.000 meldt sig i facebook-grupper, som tager afstand fra at vær emed til at betale for bryllupppet/. Overfor disse holdninger fremfører andre, at brylluppet vil øge interessen for Sverige og dermed være til gavn for fx turisme og erhvervsliv, så pengene vil tjene sig ind igen: “Oh, super! Vi behöver mer intäkter till stadskassan, detta ökar ju turismen som f*n. “

4) Monarkiet som institution
Monarkiet gøres også genstand for en mere “almen” opmærksomhed, foranlediget af den aktuelle begivenhed: “Det är 20 talet nu så bort med royalismen”, “Men herregud va Svergie ligger efter! Ta bort monarkin! För helvete!” eller mere handlingsrettet: “Joina “Avskaffa monarkin!” i facebook så att vi blir fler som tycker att det är fel med monarki på 2000 talet!”. De positive hæfter sig bl.a. ved, at monarkiet folkets er vilje eller ved det det positive/traditionelle ved kongehuset: “Länge leve Monarkin, det är någonting vacket och borde bevaras!”. Også den skeptiske eller negative synsvinkel sås ved kronprins Frederiks bryllup, hvor der på selve bryllupsdagen blev markeret afstand til monarkiet med en republikanerfest.

5) Personlige udfald
En mindre gruppe indlæg rummer temmelig voldsomt formulerede udfald rettet mod især kongen, dronningen og kronprinsessens forlovede. Der anvendes fx ord og vendinger som “jävla parasiter” og lignende. Andre kommentarer handler om, at Bernadotte-familien har ikke-svenske rødder, hvilket i enkelte tilfælde kombineres med skeptiske holdninger til nutidig invandring og multikulturel udvikling. Et andet emne i denne gruppe er kongefamiliens akademiske præstationer, som af disse kommenterende vurderes lavt.

Blandt de negative udfald er stort set ingen rettet imod kronprinsessen, der som den eneste (?) kaldes ved kælenavn. Flere kalder hende “Vickan” – på samme måde som mange danskere omtalte/omtaler kronprins Frederik som “Frede”.

Mon det svenske hof planlægger at følge op med flere videoer om bryllupsforberedelserne? Og bliver der mulighed for kommentarer?

Kungl. Hovstaterna på YouTube