2.0 bringer os tilbage til rødderne


Ved Organisationen Danske Arkivers konference om “Web 2.0 og kulturarven” havde jeg den store glæde at åbne ballet gennem et lille indlæg med historik omkring 2.o og indspark til, hvordan kulturarven kan få en art “digital borgerskab”. Det er den bedste oversættelse af begrebet “netizenship”, som jeg kan komme på. 2.0 handler jo ikke om at “være på” den ene eller anden specifikke tjeneste, men som jeg tidligere har blogget om, i hvertfald 5 store udfordringer for kulturarven i den digitale verden  . Udfordringer i den måde, man som kulturarvsmenneske og institution møder sin omvenden på.

Man kan diskutere, om 2.0 er død, hvilket der vist også er en del snak om i den engelsksprogede blogosfære. En anden måde at se dette på er måske at spørge, om 2.0 egentlig ikke har været der hele tiden. Ved konferencen prøvede jeg at illustrere dette synspunkt med to videoer:

og et klip fra “Det dér med Højlund” fra 1997 som ligger på DR´s SPAM side:  http://www.dr.dk/DR1/Spam/Kliparkiv/index.htm?c=221

Der er ca. 4 år – men en hel verden – til forskel på brugen af og tanken om nettet i de to filmstumper. I det første klip er folk aktive, de skriver og stiller spørgsmål, forholder sig til en mangfoldighed af emner og til hinanden.  Det var sådan, at nettet var tænkt. ”Publicering til intetheden” i det andet klip er en digression, hvis man skal tro Tim Berners-Lee, en af internettets ”founding fathers”. Han har ved flere lejligheder udtalt, at nettet på først nu er begyndt at blive til dét som han egentlig havde tænkt sig at det skulle være.

Men de fleste af os – kulturarvsinstitutionerne – kom jo netop først ”på nettet” nogenlunde samtidig med studieværten Niels Højlund og hans samtalepartner. Og da var nettet blevet til en-vejs kommunikation. Vi ”lagde tekster ud”. De første mange års internet blev i høj grad UDEN interaktion, og bestod af at brugeren sad og læste en elektronisk folder på en skærm.  Efterhånden kom der webgrafikere, informationsarkitekter og designere som sagde, at opbygningen skulle være bedre, med designprogrammer, signaturfarver og logo placeret så det hele så pænt ud. Og godt for dét, for ellers havde vi siddet og hakket i DOS.

Men selve funktionaliteten – pointen med at skrive og kommunikere med hinanden, dén gled i bagggrunden. Så er 2.0 ikke bare at vende tilbage til selve nettets rødder? http://www.formidlingsnet.dk/arkiv/5-udfordringer-for-den-digitale-fremtid. Vil man atter kunne slukke for den “yearning to connect” som omtales i programmet fra 1993?

En kommentar

 1. Når Tim Berners-Lee fortæller om sine drømme for internettet fremover, så er der altid mindst en der udtrykker frygt over at man ikke kan kontrollere brugen af data, når de først “er derude”, altså tilgængelig for alle.
  Og det var en del af min pointe, da jeg fornyligt kommenterede https://charlotteshj.wordpress.com/2009/03/15/museer-og-2-0-udfordringen/
  Data på nettet kan lige pludselig inspirer til nye måder at bruge disse på, i dette tilfælde at klistre ca. 20 Youtube videoer sammen til et stykke musik http://www.youtube.com/watch?v=EsBfj6khrG4 (Beklager det lidt fortravlede indlæg).
  Hvis data er offentlig tilgængelige på traditionel vis, har jeg svært ved at se det farlige i at gøre dem tilgængelige for alle. Vi har slet ikke udnyttet internettets potentiale endnu:

  Tim Berners-Lee
  The next Web of open, linked data
  http://www.ted.com/index.php/talks/tim_berners_lee_on_the_next_web.html

  Hvem ved, hvilke nye opdagelser vi vil gøre hvis hans drøm bliver til virkelighed?

Der er lukket for kommentarer.