To indgange til digitalt materiale


kulturperler_wdl

Inden for kort tid er både Det Kongelige Biblioteks Kulturperler og World Digital Library gået i luften. To meget forskellige sites. 

Kulturperler fik mig til at spekulere på, hvornår man egetlig kan sige, at noget “er digitaliseret”. Klikker man ind på “arkivalier” i Kulturperler, omfatter dette punkt fx de indscannede “rå” kirkebøger og folketællinger fra arkivalieronline. Men punktet lister også Odensedatabasen, der er et resultat af indtastning og dermed har et lag af fortolkning. Dvs. den fortolkning, som sker, når kilden transskriberes. Dansk Demografisk Database er ikke med pt., men man kan finde “Dagliglivets kulturhistorie” som er et undervisningsmateriale fra Dansk Folkemindesamling. Materialet indeholder udvalgte billeder og udvalgte, transskriberede tekster om forskellige emner. Denne store bredde i de listede materialer har fået mig til at overveje, hvornår noget egentlig “er digitaliseret”? Er det, når et bearbejdet udvalg er publiceret digitalt? Eller først når samlede rækker af enheder fra fx en given arkivskaber er gjort tilgængelig via et digitalt medie, og  i “ufortolket” form?

WDL ligner ikke de hjemlige Kulturperler. Man kan søge i materialet, siten er visuel og minder  måske i sit udtryk lidt om fx finske Kulttuurisampo, en site på vejen mod semantisk web for kulturarv. Blandt de meget væsentlige forskelle mellem Kulturperlerne og WDL er den sidstnævntes navigation: En tidslinje i kombination med geografisk visning. Går brugeren ind via indgangene “topic”, “time” etc. listes oversigterne her heller ikke som tekst, de er visuelle. En række ikoner, som repræsenterer det pågældende materiale, fylder skærmen og kan scrolles fra den ene side til den anden.

WDL er m.a.o. et blandt flere interessante eksempler på, at de visuelle tilgange i stigende grad vinder frem. Siten er forresten også social, for alle poster har statiske urler og kan deles med Addthis.