Lys i vinduerne


lysivinduerne_fb

Af 58 vinduer i nabohuset overfor, er der kun levende lys i de tre. To af vinduerne hører til de samme lejligheder. Begge  beboere har arrangeret lysopsætningen og sat stagerne langt frem i vinduet. Sådan, at der ikke er tvivl om, at det ikke bare er lysestager, der tilfældigvis står i vinduet, men 4. maj lys. Hvor udbredt det var at sætte levende lys frem på selve Befrielsesaftenen er ikke helt enkelt at besvare. Nogle erindringer nævner det – andre gør ikke. Men skikken tog fart i årene lige efter Befrielsen.

Er skikken mindre udbredt end før? Hvad får os til at sætte lys i vinduerne i 2009? Som med mange andre skikke og folkelige markeringer er også 4. maj lysene også kommet på facebook.  Gruppen “Sæt lys i vinduerne 4. maj – i taknemmelig erindring” har i skrivende stund 5.524 medlemmer, og på gruppens væg har mange skrevet om, hvorfor de bruger skikken: En hyldest til demokratiet og til modstandsbevægelsens indsats. Flere nævner “at mindes de faldne”, og at skikken for dem desuden har anknytning til personer, fx bedstefædre, der deltog i modstandskampen.

Nogle fremhæver, at skikken blev brugt i barndomshjemmet, og at det derfor er “noget man har med hjemmefra”. Hvordan det går med 4. maj lysene fremover kan kun tiden vise, men ingen tvivl om, at grundene til at bruge skikken rummer mange facetter og personlige nuancer.