Henrik den 8. på TwitterEngelsk historiestuderendes “hjemmevideo” af arkivalier fra National Archives´ webudstilling

I Storbritannien er der nok gået lidt mere Tudor i den end sædvanligt. 2009 markerer 500-året for Henrik den 8´s tronbestigelse og hans kroning den 24. juni 1509. På serien “Tudors” wiki er der en liste over de arrangementer, som året byder på. 

Som bekendt var Henrik en farverig herre, om ikke andet så kendt for at være gift 6 gange, hugge hovedet af to af sine koner samt være far til “Bloody Mary” og Elizabeth den Første. Mange institutioner deltager i markeringerne, som fortsætter året ud. British Library har blændet op for udstillingen “Man and Monarch” som bl.a. rummer en Henry VIII blog og en webudstilling. National Archives viser en mikrosite i anledningen af jubilæet, og her kan man bl.a. se dokumenter med relation til skilsmissen fra Katharina af Aragonien og retssagen imod Anne Boleyn. Man kan bl.a. downloade podcasts … og mod betaling en kopi af monarkens testamente. Der er selvfølgelig også private fansider og grupper på Facebook, hvor den største Henry VIII-side har 1554 fans. 

At formidle en så kendt person er aldrig let. Men The Historic Royal Palaces er gået til sagen med brug af bl.a. sociale medier. Henrik er på Twitter, og har været det i ca. en måned. Hans tweets startede den 22. april med faderens død: “My father has died and I am to be King: a role – were it not for the death of my brother Arthur — for which I was not born”.  Lige nu er han taget til Greewich, som han holder meget mere af end Tower, han har travlt med at uddele land, titler og embeder – og er i øvrigt superglad, fordi hans brors enke, Katharina af Aragonien har sagt ja til at gifte sig med ham. Henrik har til dato twittet 13 gange, har 695 følgesvende og er flink til at lægge links til Royal Palaces YouTube-kanal.

Hvad er det så, at Twitter kan som formidlingsmedie? Henrik er den første historiske person, som jeg har fundet på Twitter, men der kan selvfølgelig sagtens være flere.  Telegraph skriver dog i en artikel om aktiviteten, at “It is thought to be the first time the website has been able to engage users in historical events from a first person perspective, and in real time over the actual period they took place”. Så måske er Henriks tweets historiske i mere end én forstand.

Grundideen i denne brug af Twitter minder en del om konceptet i Harry´s blog fra 1. Verdenskrig, hvor breve blev postet på bloggen med 90 års “forsinkelse”. Modtageren af både Harry´s breve og Henrik´s tweets får en realtime-fornemmelse af begivenhederne, som er vanskelig at opnå med andre formidlingsformer, fx en udstilling , en publikation eller lignende, som opleves og tilgås i en langt mere “koncentreret” form. Men måske er publikation og udstilling også en form, der betyder at historiens gang opleves mere “tilrettelagt”? Kan netop den mere fragmenterede form være med til at formidle en stærkere oplevelse af, at historiske begivenheder kunne have udviklet sig anderledes? At de netop er resultater af en løbende udvikling, af påvirkninger og hændelser – herunder tilfældigheder?

Foreløbig twitter Henrik, men har ikke pt. dialog med sine følgesvende, hvilket er forståeligt, når man tænker på de ressourcer, det kunne kræve at arbejde med denne mulighed. Men det kunne måske være et interessant næste skridt – “samtalen” med den historiske person? Eller konstruerede samtaler, #markerede “tråde”, baseret på facts, hvor man kan følge – og måske deltage i historiske personers interaktion? Måske tummrt mediet også muligheder for kontrafaktisk historieformidling. Kunne det fx indgå som elementer i ARG med historisk sigte?

Det var så Henrik – men hvem af konerne var den bedste og mest interessante? På Royal Palaces YouTube-kanal fortæller 6 ansatte om de 6 koner.  Det er forskellige personer, museumsinspektører, vagter, en “reenacter” o.s.v.  der hver især går i brechen for deres kandidat, og forsøger at ovebevise seeren om, at netop hun fortjener æren.  Også et spændende formidlingstiltag, for det er naturligvis ikke kun det videnskabelige personale, der et personligt forhold til de historiske personer. Men hvem var så den bedste – tjah Anne af Cleves og Kateryn Parr overlevede i hvertfald :-)

Videoer for:
Katharina af Aragonien
Anne Boleyn
Jane Seymour
Anna af Cleves

Katherine Howard
Kateryn Parr