Sankt Hans … i tre forskellige verdener


Flere virtuelle verdener er faktisk meget gode til at markere traditioner fra RL, og interessant nok: på nogenlunde samme måde. Midsommer er en markant årsfest i de nordiske lande, men også i de nordiske sims i SL. Både Second Sweden og Noreg markerer midsommer med store fester, men livemusik, og med så mange deltagere, at det kan mærkes i form af lag. I Second Sweden er der etableret midsommerstang og udsmykket med svenske flag, samt en stor dalarhest i broderfolkets blå-gule farver. Noreg bød også på en midsommerstang, men med blå-gule bånde. Måske fordi man ikke havde nået at bygge én selv og derfor havde brugt en svensk i stedet.

På denne måde – det traditionsrige Lucia-optog i Second Sweden kunne være et andet eksempel – tager vi tilsyneladende en række af RL´s traditioner med os ind i de virtuelle fællesskaber. Vi kani princippet ALT i en virtuel verden, men vælger alligevel pt. nogle former, som vi kender fra RL og derfor ikke har svært ved at relatere il. Traditionerne definerer os som gruppe, og giver os samtidigt noget at vise andre grupper og invitere dem indenfor i. Men måske er der også særligt virtuelle traditioner og skikke under udvikling . SL´s fødselsdag kunne være et element til undersøgelse. Hvordan fejrer en virtuel verden sig selv? I hvilket omfang anvender vi symboler og ikoner fra RL , som fx fødselsdagskager, lys etc. og i hvilket omfang skabes helt nye? Desværre falder SL´s fødselsdag på Sankt Hans aften, og kan derfor være vanskelig at deltage aktivt i, hvis man samtidigt skal passe de hjemlige båltraditioner.