Min egen – hjemmelavede – kulturarvstoolbar


genealogical-toolbar

For noget tid siden var vi en gruppe arkivformidlingsinteresserede, som lidt i sjov snakkede om, at man burde have en “Archival toolbar”. Et særligt redskab for arkivbrugere, som man kunne putte i sin browser. Toolbar´en kunne give adgang til vigtige ressourcer for fx lokalhistorikere, slægtsforskere og andre heavy-users.

Virkeligheden har overhalet snakken. For et par dage siden faldt jeg over Manchester & Lancashire Family History Society der har lanceret en særlig genealogisk toolbar ved hjælp af servicen http://www.conduit.com . En service, der i følge referencelisten også bruges af bl.a. Techcrunch, Lufthansa og Discovery.

Så jeg har også gjort forsøget, og på ca. 1 times tid lavet min egen lille kulturarvs-toolbar, som kan hentes (helt uden mulighed for support og lignende :-)  på http://kulturarv.ourtoolbar.com

Den engelske genealogiske toolbar rummer adgang til de mest brugte arkiver, ressourcer, foreninger og ressourcer. Dels de almene som fx Ancestry, Footnote, Findmypast, osv. men også mere specielle. Fx er der en særlig fane til “Black Sheep”. Den genealogiske toolbar fås til både Firefox, Safari og Explorer. Det tog kun 1/2 sekund at installere den i min Firefox, og så var der straks nem adgang til en lang række britiske, irske og skotske ressourcer, hvis min slægt eller mine historiske interesser nu skulle være på de kanter. Den genealogiske forening i Manchester skriver på deres website, at toolbar´en løbende vil blive opdateret. Det ser ud til at være relativt nemt at ændre på toolbaren, og der er indbygget en “opdater”-knap i den version som brugeren downloader. Inde på conduit.com findes i øvrigt også en lang række statistikfunktioner, som afslører, hvor mange der henter ens toolbar, og hvordan de bruger den.

Jeg har ikke set noget lignende andre steder, men ideen kan jo sagtens bruges i andre sammenhænge. I min toolbar er der links til KB´s og til Statens Arkivers samlinger, DDD og arkivalieronline. Også kid, Weilbach og Museernes Samlinger hos KUAS er kommet med, sammen med links til forskellige websites samt en række blogs og twitterkonti, som kan være interessante at følge.

Mulighederner er enorme, eftersom nettet bugner af særlige steder og baser for folk med interesse i arkæologi, miltærhistorie, lokalhistorie o.s.v.  For slet ikke at tale om de mange landsækkende foreninger, sammenslutninger og selskaber, som historie-vennerne også har brug for.

I stedet for at have linksider og bookmarks sidder funktionaliteten her i selve browseren. Fra at være et standardværktøj, som er ens for alle, kan browseren – lige som alt andet – i stadigt stigende grad customiseres til at kunne dét, som lige netop jeg har brug for.

Det interessante er måske også, at http://www.conduit.com som tilbyder toolbar-faciliteten kalder den for en “community-toolbar”. Et redskab med særlig relevans for en bestemt gruppe mennesker, med fælles interesser og ligheder når det kommer til webbrug. Det er ikke svært at se, hvordan den customizede toolbar kan anvendes som hjælperedskab til en masse netbaserede interesser og gøremål, herunder undervisning.

Og mit lille forsøg med en kulturarvstoolbar lå altså på http://kulturarv.ourtoolbar.com :-)

2 Kommentarer

  1. Det er jo genialt og giver en dejlig fornemmelse at have en kulturarvstoolbar i sit skærmbillede. Det bliver meget mere trygt med den indgang til “min” verden. Jeg ville selvfølgelig gerne have mere med fotobevaring, konservering, magasiner og bæredygtig bevaring, men alligevel. Godt set, Charlotte. Skulle vi ikke bruge den ide i D&W-udvalget i forsøgt på at introducere mulighederne på nettet for vores kollegaer. Skulle vi ikke lave en NM kulturarvstoolbar?

  2. Mange tak for kommentaren, Jesper. Det er jeg helt med på!

    Jeg synes at der kunne være mange perspektiver i det … og jeg må jo nok også indrømme, at der ikke er for meget med bevaring i denne her.

    Men man kunne jo faktisk udarbejde en særlig “bevaringstoolbar” – fx som noget man kunne hente på magasinmanualen?

Der er lukket for kommentarer.