Historiske kendisser i striber


Ingen tvivl om, at visualisering er kommet for at blive. Èt af de seneste skud på stammen fandt jeg via Asger Liebst´s artikel ” Se din sjæl i striber”  på K-forum. Kort fortalt er der tale om en tjeneste, Personas, som er udviklet af MIT og som omsætter søgeord til farver. De nøgleord, som søgningen støder på, får en bestemt farve, og farverne sættes sammen til en bjælke, som visualiserer søgningens resultat, og dermed de spor, som findes på nettet efter vedkommende.

K-forum afprøvede Personas med en række kendte danskere – men er det ikke sjovere med historiske personer? Sitet er engelsksproget, men navne med æ, ø og å kan omskrives (fx harald blaatand, h c oersted, etc.).  Jeg har afprøvet et par “historiske søgninger”, og ikke alle er lige nemme at forstå. Personas skelner ikke mellem forskellige individer – eller andet – der måtte bære samme navn. Det gørselvfølgelig ikke søgningen efter historiske kendisser nemmere, eftersom den slags som regel har fået opkaldt en række skibe, balletter, teaterstykker, spillefilm, bøger, frokostrestauranter, kattekillinger, osv. efter sig. Men her er resultaterne:

Gorm den Gamle
Kong Gorm associeres med sport (hvad der måske ikke er helt logisk) men også med genealogi, familie og politik. Der findes jo danskere, der gerne fører deres slægt tilbage til ham og i historieundervisningen indgår han bestemt også.

personas-gorm-den-gamle 

Christian den Fjerde
Fjerde Christian var også glad for sport i følge Personas (OK – han var faktisk til ringridning) og bjælken “military” lyder ikke urimeligt. “Family” havde han uomtvisteligt en hel del af. Men “illegal” og …… “online”?

personas-christian4

Leonora Christine
“Books” og “Travel” – Leonora skrev bestemt en bog og rejse gjorde hun også. Både rundt i Europa og til Hammershus. “Illegal” og “legal” er også en del af profilen, hvilket vel er forståeligt nok, når man tænker på de 22 år i Blåtårn. (Men sporten spøger igen – ovenikøbet som den bredeste stribe)

personas-leonora-christine 

Tordenskiold
De mest markante striber i den dansk-norske søhelts bjælke er militær, sport og uddannelse. Det lyder ikke helt tosset. Og “management” – tjoh, han bestred da en ledende stilling indenfor søværnet. Det varede ganske vist ikke særligt længe, men striben er heller ikke så bred.

personas-tordenskiold

Caroline Mathilde
Hvis man taster navnet på Danmarks måske ulykkeligste dronning ind i Personas får man et meget sammensat resultat.  “Genealogy” er den mest tydelige, “family” fylder også pænt og det skal indrømmes, at hun har sat sit præg på den kongelige anetavle i flere generationer.  “Musical”, “education” og “books” må næsten tilskrives produkter, hvori hun indgår. 
 
personas-caroline-mathilde 

Grevinde Danner
“Online” og “accident” ????

personas-grevinde-danner

 Afslutningsvis kunne jeg selvfølgelig ikke dy mig for at teste mit eget navn – og dén er heller ikke nem at greje. Jeg kan ikke helt genkende, at jeg har så meget med film og politik at gøre. Og jeg er temmeligt misundelig på både grevinde Danner og Christian den Fjerde over, at de har en meget større stribe på “online”. Der er vist én, der skal arbejde med sit digitale håndtryk :-)

charlotteshjensen

Personas gør ikke krav på at være videnskabelig eller korrekt i sin fremstilling. Den er snarere et kunstprojekt.  Men er det ikke en interessant tanke, om denne form for visualiseringer af bearbejdet indhold i søgeresultater, kunne udvikles til at blive mere præcise ?

2 Kommentarer

 1. Ret spøjst. Jeg ku’ selvfølgelig heller ikke dy mig for at teste mig selv. Resultatet blev ret sammensat: On-line (hvad det så end dækker over) var størst, mens fashion delte andenpladsen med education. Det vil min nærmeste omgangskreds nok finde en smule mærkeligt. Måske skyldes det, at jeg har en del tekster liggende on-line hvor ordet “textile” indgår – selv om de altså handler om noget ganske andet end mode?
  Spørgsmålet er også, hvordan man er sikker på, at det kun er ens egne net-spor der registreres? Lars Christensen er jo et ret almindelig navn, så jeg skrev Lars K Christensen. Ku’ se mens den arbejdede, at i hvert fald nogle af hits’ene var gode nok, men ku’ ikke nå at se dem alle.
  Men sjovt er det da – især at se på, at den sorterer og farvelægger de enkelte hits ;-)

  1. Nej – en del af “fejlmargin” i denne tjeneste er klart, at man netop ikke kan differentiere mellem personer (eller andre objekter) der bærer samme navn. Mon ikke fx den markante stribe for “accident” på “grevinde danner” skal tilstrives resultater, der har med danner-huset at gøre?

   Jeg bemærkede også, at en del ting vdr. de historiske personer var gode nok, men også, at mange så ud til at handle om noget helt andet, hvori navnene tilfældigvis indgik. Denne her er jo kun for sjov, men jeg er ret sikker på, at fremtiden vil give flere (og bedre) søgetjenester, der bygger på andre præsentationsformer end tekst.

   ( Men jeg er stadig sur over, at Christian den Fjerde åbenbart har en tydeligere online-profil end jeg selv…. )

Der er lukket for kommentarer.