Ofre fra Haiti skaber stilhed på Facebook og Twitter


Sent i går bemærkede jeg, at mange svenske FB-venner, men kun en dansk (som iøvrigt også skrev på svensk),  havde sat følgende i deres status:

“Ikväll kl 9 alla Facebook kommer att ha 5 minuter av tystnad som inkluderar inga inlägg, inga kommentarer och / eller någon annan aktivitet på platsen. Detta kommer att ske i minnet av alla dödsfall i Haitis Jordbävning i förra veckan. Om du accepterar – kopiera detta och skicka som din status och lämna den där tills efter …den tidpunken!”

De fem minutters stilhed i Sverige har en pendent i fx FB-gruppen, Silence for Haiti, på 76 medlemmer som opfordrer til at skrive dette i sin status, og ikke opdatere før den 20. januar.

Andre grupper, som også opfordrer til social stilhed, er fx 3 minute silence for victims of slavery & colonialism den 23 august, som er dagen for et slaveoprør i Haiti (dog uden forbindelse til den aktuelle katastrofe og aktion). eller Lets have a Remembrance Day 1 Minute of silence on Facebook

Hvor er tanken om at mindes ofrene for katastrofe med 5 minutters stilhed i sociale medier startet? Tweetmeme noterer den første gang som status den 14/1, 4;11PM: “MINUTE OF SILENCE & PRAYER FOR THOSE WHO LOST THEIR LIVES IN THE EARTHQUAKE OF HAITI 12 MID-DAY 15/01/10 WHOS WITH…”

Opfordringen retweetes i øjeblikket markant, dog med forslag om, at markeringen finder sted i aften kl. 9 (GMT) på både Facebook og Twitter. Forskellen på denne form for stilhed og den analoge “2 minutters stilhed” er naturligvis, at deltagere samtidigt kommunikerer med ord.  Statussen fungerer som et bagde eller skilt, der rummer et budskab.

Falder aktivitetsniveauet på de sociale steder? Bevirker den sociale mindestund en øget opmærksomhed omkring katastrofen, som kan aflæses i flere midler til de nødstedte? Personligt tror jeg under alle omstændigheder, at jeg lige vil finde dankortet frem.