Raoul Wallenbergs kontor i Second Life


Den 17. januar 2010 var det 65 år siden den svenske humanist og diplomat Raoul Wallenberg forsvandt. I Svensk Second Life kan man besøge en rekonstruktion af hans kontor i Budapest, opbygget som en del af interiøret i Second House of Sweden. Rummet er faktisk ubehageligt at være i. På skrivebordet ligger en stak af de “Schutz-pass” som Wallenberg udstedte til jøder i byen. En skuffe i arkivskabet står åbent. På væggen hænger et kort fra Holocaust Memorial Center Archives i Budapest, som viser placeringen af de safe-houses, som Wallenberg havde købt, og som udgjorde en del af “den internationale ghetto”.

Skrivemaskinen skriver af sig selv. Rummet er tomt. Kalenderbladet viser den 16. januar 1945 – den sidste dag, hvor Wallenbergs historie er kendt.

Wallenberg arbejdede som diplomat i Budapest under 2. Verdenskrig, hvor det lykkedes ham at redde mange ungarske jøder, bl.a. med særlige beskyttelsespas. Da de sovjetiske styrker rykkede ind i januar 1945 blev Wallenberg fængslet og ingen har siden kunnet oplyse, hvad der er sket med ham. Nyere undersøgelser peger på, at han blev likvideret i det berygtede Lubjanka-fængsel i 1947.

Links
Besøg Wallenberg-rummet i Swedish Institute i Second Life
Raoul Wallenberg – Wikipedia
Raoul Wallenberg – Den Store Danske
Raoul Wallenberg – foundation