Kan kulturarvsbranchen lære noget af modeverdenen og bloggerne?


Forleden læste jeg et udmærket indlæg på et af mine favoritsteder dseneste om at Moden inspirerer på nettet. Andre brancher kan lære. Læs selv indlægget, men kort fortalt handler det om, hvordan modebranchen har forstået at arbejde med sociale medier. De hyrer bloggere til at skrive for sig, anvender sociale medier til at fortælle om deres produkter og inviterer bloggerne samt deres netværk indenfor (det sidste ikke uden problemstillinger (Modebloggere på kant med loven).

Indlæggene fødte tanken: Kunne kulturarvsinstitutionerne gøre det samme, og hvad ville der ske, hvis man gjorde? Der er efterhånden mange institutioner rundt om i Norden, der benytter sociale medier på forskellig måde. Museer og udstillingssteder har været hurtige til at se sociale medier som et led i markedsføring.  Man kan fortælle om sine udstillinger og arrangementer som et led i at få gæster til at komme til de fysiske museum. Fx det svenske Medeltidsmuseums hurtigt klippede promo-video for den nye permanentudstilling. Vinklen i forhold til arkiver er tit at bruge sociale medier til at vise samlingerne frem – især fotosamlingerne. Et eksempel her kunne være Aalborg Stadsarkiv, som er meget aktiv på flickr. En del af formålet kan være at invitere brugere til at være med til at beskrive billederne og dermed berige samlingernes indhold. Et godt eksempel er fx National Archives wiki yourarchives, som efterhånden har eksisteret i nogle år. Her har man netop – i december – lanceret et nyt tiltag Historical Streets Project som skal berige folketællingslisterne 1841-1891 med bl.a. erindringsindhold.

Men jeg har ikke set noget gøre dét, som modeindustrien gør, at invitere eksterne “kulturarvsbloggere”, hverken digitalt eller analogt.

Der er fx en del der blogger og twitter om genealogi. Det gælder både enkeltpersoner og organisationer. Men jeg har endnu ikke set et arkiv syndikere hverken enkelte bloggere eller foreningsblogs på deres websites. Jeg har heller ikke set dem invitere bloggere og deres læsere til fx et særligt arrangement. På museumsfronten har jeg heller ikke bemærket noget lignende. Fx et museum, der inviterede bloggere og deres læsere til en før-udstillingsåbning eller trak amatørarkæologernes RSS ind på deres sites.  Eller har jeg bare ikke set det? Findes det derude et sted?

Eksempler på danske blogs om genealogi
http://anetavle.blogspot.com/

http://agerbaeks.dk/blog/
http://geneablog.keep-smiling.dk/
http://www.familienbloch.dk/
http://stegemueller.dk/nucleus/