Google Shopper – også på arkiv og museum?


Det er jo supersmart, at man med billedgenkendelse og tale kan finde og købe fx gadgets eller hæfter.

Sådan en app kunne være skøn at have med… ikke på shopping, men på kulturavstur. Kan den genkende CD-covers, kunne den måske også genkende andre ting? Ord? Genstande?

1. Scenarie – læsehjælp på arkivet
Jeg sidder på arkivets læsesal og har svære problemer med at læse et ord, der er skrevet med håndskrift. Jeg kører min Nexus med “kulturarvsshopperen” henover,  og får 5-6 forslag til tydning. Med en sortering kan jeg angive, at min kilde er fra 1792 – og straks forsvinder fx ordet “værnemager” fra forslagslisten. Jeg bestemmer mig for, at der nok står “værneting”. Jeg klikker videre – i stedet for at få prisen, så får jeg en ordforklaring. Ordets forklaring passer meget fint med, at jeg sidder med nogle dokumenter fra et retsbetjentarkiv. Jeg klikker “OK” – jeg har fået læst mit ord, og app´en har lært, at sådan kan det også se ud. Det kan være til glæde for den næste bruger af “kulturarvsshopperen”.

Det næste ord, jeg har problemer med, kan jeg godt læse, men jeg aner ikke hvad det betyder. Jeg hvisker (jeg må jo ikke larme på læsesalen) ordet “ratihaberet” og min app finder forklaringen på ordlisten. ( = en retslig bekræftelse af en afgivet forklaring).

2. Scenarie – “Hvad er det?” på museet
Dagen efter mit arkivbesøg er jeg på museum og går rundt i en udstilling. Den er meget mere “immersiv” og scenograferet end vi normalt er vant til. Dette museumsbesøg er et par år ude i fremtiden, og folk tilgår jo alligevel oplysningerne på deres telefon. Derfor behøver museet ikke at skrive alt på store plancher og skilte. Jeg standser ved en interessant genstand, fx en metalhest som trækker en stor gylden skive efter sig på små hjul ;-)  Jeg retter telefonen mod den – den genkender straks Solvognen og tilbyder mig information.

I et andet afsnit af udstillingen ser jeg noget fastelavns”udstyr”. Jeg siger “fastelavn” til min telefon og får en mængde forskellige genstande (fx fra andre muser) at kigge på, få informationer om og forholde mig til. Jeg kan også vælge at afspille forskellige lyd- eller videofiler med relation til emnet – også fra andre institutioner.

Sådan en kulturarvsshopper kunne jeg godt tænke mig! …. hører I efter, derovre i Mountain View?

En kommentar

  1. Når den bliver opfundet, så er den velkommen her!
    Eller ihvertfald på “min” læsesal, som udvidet hjælp, når man heller ikke kan læse det “kunderne” vil have man læser. ;)

Der er lukket for kommentarer.