Sankt Patricks dag i Danmark


I går var det Sankt Patricks dag, den irske nationaldag. Og en dag, som tilsyneladende er ved at få lidt fat i Danmark, i hvertfald i København. Google Insights kan ihvertfald afsløre en stigende – og temmelig fokuseret – interesse for at søge oplysninger om “saint patricks day” i Danmark.

I og omkring de irske pubber kunne man se unge, der var klædt på til lejligheden. Fx med leprechaun-kostumer, grønne hatte, grønne t-shirts og andet grønt tilbehør.  En leprechaun er en slags nisse- eller bjergmandslignende væsen, der optræder i irsk folklore, og giver sig af med skomageri. I nyere populære fremstillinger bærer leprechaun´en grønt tøj og en høj hat med en slags spænde, hvori der evt. sidder en trekløver. Trekløveren (shamrock) er et irsk nationalt symbol og samtidig et symbol på Treenigheden.  Alle disse symboler, kløveren, den grønne farve og udklædning som leprechaun har det været muligt at iagttage i København i de seneste år.

Der er opstået en tradition for afholdelse af en Sankt Patricks Dag parade, i år for sjette gang. Paraden er et event, som indeholder irsk underholdning samt naturligvis et optog. Her har den britisk-fødte skuespiller Tom McEwan ageret dagens hovedperson, Sankt Patrick, i ført grøn dragt og bispehue.

Én af de ældste on-line avisartikler om eventet, som jeg er stødt på, stammer fra Ekstra Bladet, og handler om paraden  i 2008 ( “København går i grønt” og i år 2010 : “I dag er alle lige irske“)

Det er en kendt sag, at det ikke kun er i Irland, at dagen fejres. Fx er dagen temmelig stor i USA, hvor parader, valg af skønhedsdronninger med irske rødder o.lign. er en del af aktiviteterne. I New York har Saint Patricks Day -festlighederne mange på på bagen.I Chicago er der opstået en tradition som påbyder, at den flod, som løber gennem byen, farves skriggrøn med frugtfarve i dagens anledning. Videoen øverst på siden viser hvordan.

I USA, som har mange borgere med irsk blod i årerne, er det for disse en lejlighed til at sætte lidt fokus på denne del af deres baggrund, på irske traditioner og kultur. Men antallet af dansk-irere er (vist?) ikke særligt stort. Så hvad skal Sankt Patricks Dag i Danmark? Der kan måske være flere faktorer, som gør sig gældende. Et væsentligt element – i hvertfald for de yngre – er besøg på pubber og værtshuse, hvor der drikkes (irsk) øl. Dagen har således en social ramme, der minder en del om dét, der kendes fra fx P-dag og J-dag, hvor årets påskebryg og juleøl “frigives”. Ingen af disse “festdage” er officielle mærkedage, men nyder alligevel bevågenhed, ikke mindst blandt yngre.  Dette er et aspekt, der også bl.a. nævnes af avisen.dk, som citerer bl.a. formanden for Alkoholpolitisk Landsråd, der udtrykker bekymring over dagens betydning for unges alkoholforbrug. Endelig har Sankt Patricks Dag elementer, der minder om en anden af forårets markeringer, fastelavn. Deltagerne kan klæde sig ud og der er tale om en meget uformel stemning. En sidste faktor kan måske være det inkluderende element som udtrykkes  i udsagnet at “Today everyone is irish” – altså: på Sankt Patricks Dag kan alle være lidt irske, og dermed deltage.