Megalitter – meget store sten – på Google Earth og Street View


Det var et indlæg ovre på artsfællen Martin Djupdræts “Martins Museumsblog“, der mindede mig om at jeg et stykke tid har villet nævne The Megalithic Portal ´s Google Street View initativ. En problemstilling ifht. at anvende Street View er naturligvis, at disse monumenter som regel  ligger ude på landet – fx på en mark eller lignende, hvor Street View – bilen (eller tricyklen) ikke rigtigt kommer. Men ofte kan man se sten m.m.  fra en mere befærdet vej  i nærheden.

Det er ofte dette forhold, som gør, at den engelske megalitportal ´s brugere kan finde og angive stederne. Pt. er der 8 danske megalitsteder, som kan vises med Street View.Et af dem – Grønsalen fra Fanefjord på Møn, har jeg embedded ovenfor. At man selv kan “gå” rundt, se omgivelserne og danne sig et indtryk af, hvordan monumenterne ligger i landskabet, giver en anden oplevelse end et traditionelt foto, der jo kun viser én vinkel, fotografens.

Med den nye Earth-visning som Google har introduceret for ikke alt for længe siden, kan man også se lokaliteterne i 3D. Det er dog begrænset udbytte pt. – så vidt jeg har kunnet spotte, er der ingen der endnu har bygget megalitter og uploadet dem. En opgave, der formentlig heller ikke er helt let. Men til sammenligning med Street View´et kan man også se Earth-visningen af “Grønsalen” fra Fanefjord. Og hvis man er rigtigt megalitnørd kan man hente en kmz-fil med alle stederne her:  http://www.megalithic.org.uk/megp/megalithic_earth.kmz

En kommentar

  1. Det er en spændende site du der har fundet Charlotte. Jeg elsker kortoverblik og takket være glade brugeres billedopload er applikationen også god til at kunne se billeder af de mange mange megalitgrave. Godt eksempel på at brugergeneret indhold og mulighed for at bruge flere applikationer kan skabe nye informationer. Tak for tippet…

Der er lukket for kommentarer.