Lav din egen brugergenererede museumstur til iPhone


Ovre på formidlingsnet.dk har Nina Granlie lagt en interessant post om, hvordan kulturarv kan blive mere interessant for de digitale generationer. Der er snakket lidt frem og tilbage om emnet og holdningen i tråden er, at man næppe kan lokke ungdommen til blot ved at åbne op for, at man kan bruge fx sin telefon i en udstilling på et museum :-). Personligt tror jeg derimod, at det kan have meget uheldige konsekvenser hvis man undlader at forholde sig til, at the amplified individual anvender disse redskaber lige så naturligt, som andre tager en folder eller læser en tekst.

I forlængelse diskussionen delte Nina et meget interessant link, til siten http://www.musetrek.com, som gør det muligt for brugere at lave deres egne ture på kulturarvssteder og dele dem i et community. Jeg har straks oprettet en brugerkonto, men stor var skuffelsen, da jeg opdagede, at man ikke kan oprette nye venues, men kun anvende dem, der allerede er oprettet. Æv! Jeg havde ellers lige lagt billeder m.m. klar til at lave en tur rundt i Den Gamle By :-(

Men ideen med de brugergenererede ture er meget spændende, og en del af sitens missionsstatement fra dens skabere er meget i pagt med tidsånden: “we were no longer satisfied with simply observing cultural venues or accepting the traditional wisdom on what culture is, or ought to be. Instead, we now seek a conversation; we want to participate in creating culture“. Altså: vi vil ikke længere kun have institutioners og eksperters indgang til, hvad kultur er, og hvad man bør se – vi vil selv lave vores egne bud og dele med andre. Jeg kan lave en tur rundt på et kunstmuseum og tage udgangspunkt i, at alle billederne er grønne eller at der er en hund på dem alle sammen, hvis jeg har lyst til det.  Jeg kan finde de objekter på det kulturhistoriske museum, som jeg synes er interessante, fordi der er guld på dem alle sammen, eller fordi de allesammen har hank…. eller noget helt femte.

Den fremtid, hvor det ikke kun er institutionerne, der kontekstualiserer sine genstande er en fremtid, der allerede er her. Kulturarvsbrugeren har allerede mulighed for at tage alverdens viden med i sin lomme,  tilgå netleksika m.m. i stedet for at læse institutionens vejledninger.

Det fremhæves ofte, at museumsbesøg er en social forteelse – man kommer sammen med venner/familie, og går rundt og snakker om dét man ser og oplever, og de erindringer som det fx bringer frem. Et synspunkt kunne derfor være, at der egentlig altid har været mulighed for selv at kontekstualisere sammen med andre, også i institutionens eget rum. Men som med så meget andet giver det nye muligheder, både for indhold og kommunikation, når der bliver sat strøm til, og man kan dele på tværs af kontinenter og være i kontakt med endnu flere bud på, hvilke ting, der kan sættes sammen til helheder og forløb.

Jeg kunne godt gætte på, at musetrek næppe er den sidste site af denne type som ser dagens lys – måske er der allerede flere derude?