1001 fortællinger – her kan man også bidrage med sine kulturarvshistorier


Kulturarvsstyrelsen lancerer websiten 1001fortællinger, som har været undervejs et stykke tid. Her kan man ligesom på fx VÆGGEN og Byen i Byen (eller turistsiten Dit København og den nu hedengangne Bibstream) bidrage med eget indhold og kommentere om “besøgssteder” og kulturarv.


.

De 1001fortællinger er en slags “søstersite” til norske digitaltfortalt, som var ABM-utviklings store satsning i kulturminneåret 2009. Den norske site har eksisteret i snart 1 1/2 år og rummer pt. omkring 1400 fortællinger. Nordmændene har offentliggjort deres resultater efter et år.  Et flot træk, for det er ikke tit, man ser denne form for opfølgning. Efter et år havde siten ca. 1300 bidrag (hvoraf 29% var skabt af enkeltpersoner, resten af institutioner). Antal unikke besøg lå på lidt under 70.000 og der var skrevet 750 kommentarer (man kan se hele statistikken for digitaltfortalt på ABM-utviklings website ). Siten har i øvrigt også en facebookside med en meget aktiv tilstedeværelse, hvor de dels har jævnlige opslag, men også svarer hurtigt på dialog.

Og nu er der så et dansk sted af samme type. Det er et flot, og der er mange dejlige ting på sitet: jeg kan hente kml til google earth,  få “dagens fortælling“, vælge favoritter og “stemme” på steder, jeg agter at besøge  – og Wikipedia er et at de steder der linkes til for yderligere viden.  (Jeg tror ikke, at jeg har set andre offentlige steder linke systematisk til Wikipedia, men jeg kan snildt have overset det)

Men der er en stor udfordring i denne type sites. Efterhånden som der bliver stadigt flere og mere specialiserede,  opstår spørgsmålet om, hvor man vil bidrage og hvorfor. Hvorfor skal man oprette profil og uploade på X-site for at gøre det på Y-site, hvor man måske er i forvejen, og hvor ens venner/interessefæller evt. også er. At knække denne kode er én af de udfordringer, som alle står overfor, når man lancerer en ny og egen platform.

Så hvad er formlen for deltagelse et nyt sted? Håber de har den hos Kulturarvsstyrelsen, for det er godtnok et flot site …