Den amerikanske borgerkrig: som at være der selv i virtual reality


For noget tid siden skrev jeg en blogpost om, hvad der kan ske, når “the amplified individual” kommer på museum. Det handlede mest om det fysiske rum, inde bag institutionens døre. Men der er ingen tvivl om, at “the amplified individual” naturligvis også har alle sine devices med sig ud i det åbne landskab.

Med smartphones og tablets kan landskabets historie åbnes op på helt nye måder, og det er netop dette, som projektet i denne video handler om. Formålet med de muligheder, som videoen omtaler, er at formidle den amerikanske borgerkrigs historie i Pennsylvania. Projektet er mangefaceteret: spil for skolebørn, muligheder for familier på tur – men også  indgange til historien for den midaldrende  – hrm ;-)  – kvinde og hendes mand, der IKKE besøger stederne med lommerne fulde af elektronisk udstyr. Netop denne omtanke må man  hilse velkommen. Brugen af nyere teknologi må også gerne give nye dimensioner i brugeroplevelsen for folk, som ikke er hverken nørder eller hajer.

På stående fod er der mange steder, som kunne være interessante for lignende projekter i Danmark: man kunne starte med at ryste de danske UNESCO-sites ud af ærmet? Eller man kunne udvælge en række “kulturarvssteder” – ruiner, jættestuer el.lign.? Eller man kunne tage udgangspunkt i en begivenhed …. inspireret af det amerikanske projekt er det svært ikke at komme i tanker om, at 150-året for 1864 nærmer sig.

Men udover at benytte de “oplevelsesudviddende” muligheder, så kunne man også udbygge tilbudet med adgang til information for de særligt interesserede. Når jeg står og oplever krudtrøgen bølge på Dybbøl banke, så kommer jeg måske i tanker om, at min bedstefar vist fortalte, at hans bedstefars bror vistnok var med og fik en erindringsmedalje. Så ville det være lækkert, hvis jeg lige kunne benytte en tilknyttet app, som lod mig søge i hædersgaveansøgningerne, finde “tipoldebroderens” ansøgning og sende linket til min fætter, som forresten er temmelig interesseret i historie.

Selvom den ovenstående video varer ret længe, er den bestemt værd at se, den sætter mange spændende tanker i gang!