Tvillinger i kongehuset – for hvilken gang?


I forbindelse med nyheden om, at Kronprinsesse Mary venter tvillinger, hørte jeg en reporter nævne, at der aldrig har været tvillinger i kongehuset før. Det er også ret længe siden, at der sidst har været tvillingefødsel blandt de kongelige.

Men Christian den 2. var far til tvillinger. I 1519 fik hans dronning Elisabeth (Isabella)  drengene Maximilian og Filip, sandsynligvis opkaldt efter hendes far og farfar. De døde dog efter deres dåb og  fik derfor ikke nogen betydning for arvefølgen. Opslaget om Elisabeth i Kvindebiografisk leksikon nævner imidlertid kun de overlevende børn; Hans, Dorothea og Christine.

Og Christian den Fjerde blev med Kirsten Munk far til tvillingerne Christiane og Hedevig, født 1626. Begge pigerne blev gift i 1642, Christiane med Hannibal Sehested og Hedevig med Ebbe Ulfeldt. De fik jo heller ikke den store betydning som tronfølgere :-)

Selvom tvillinger i kongefamilien ikke kan siges at have været noget hyppigt fænomen er der et par fortilfælde – måske også flere, end jeg umiddelbart har kunnet huske?