Udstillinger, fordybelse og faktarum


Et af de salgsargumenter, man kan støde på i omtale af udstillinger er, at den besøgende kan “fordybe sig” eller “komme helt tæt på” genstande af en bestemt slags, en periode etc. Men er udstillingen egentlig det bedste medie for den, der gerne vil i dybden med et emne?  Hvad gør man selv, hvis man vil fordybe mig i noget? Stiller man sig op og læse tekst i et rum, hvor man ofte har inviteret familien med, og der foregår meget andet?

Hvis det er faglig fordybelse, så vil jeg foretrække at sidde et sted, hvor jeg har et varieret udbud af ressourcer til rådighed. Det kan være ved min pc, med adgangen til at søge  blandt alverdens informationer.  Jeg kunne også vælge, at jeg ville sidde på en læsesal, på et bibliotek eller et arkiv, hvor jeg har adgang til originalt materiale, opslagsbøger, m.m – og min pc til at tage noter og skrive ned på. Grunden til, at jeg vil i dybden med emnet vil jo ofte være, at jeg har et formål. Der er noget, jeg vil finde ud af. Så jeg har brug for at finde og sammenstille forskellige informationer, som jeg skal huske. Eller måske skal jeg notere dem ned, så jeg har adgang til dem senere.

Men fordybelse kan også være for fornøjelses skyld. Fx når man læser en god avisartikel, en erindring, roman eller anden skønlitteratur. Hvordan gør man det? Finder husets bedste stol eller slanger sig på sofaen. I hvert fald gør man sig det behageligt, måske endda med forfriskninger inden for rækkevidde. Og skal man hygge med sin gode bog i et par timer.

Det traditionelle udstillingsrum tilbyder kun i ret begrænset omfang et miljø, der minder om disse situationer:

– Gæsten skal primært læse og se (evt. høre) det meste i stående/gående tilstand
Man kan ikke sætte sig (eller lægge sig!) eller finde en god stilling, der giver samme ro, som fx ved bordet på læsesalen. (Men der er kunstmuseer, som fx har placeret bænke m.m midt i et udstillingsrum. Så kan man faktisk komme ud for, at man har mulighed for at sidde behageligt og afslappet og lytte på sin audioguide – eller bare ganske enkelt glo på et billede og falde i staver, til man ikke orker mere.)

-Gæsten kan ikke vælge at se andre genstande, end dem der er udvalgt på forhånd
Betyder det noget for muligheden for fordybelse, at man ikke selv kan vælge de genstande, man vil se? Gæsten kan kun fordybe sig i ting, som er udvalgt af andre, og måske efter andre kriterier, end hun selv ville finde relevant. Måske er det i virkeligheden nogle helt andre, end dem udstillingens tilrettelægger har valgt, som man gerne ville se nøjere på?

– Gæsten kan ikke selv udvælge, hvordan en genstand skal ses
Fordybelse er at undersøge noget grundigt. Kan man fordybe sig, hvis man ikke kan dét? Genstandene er jo i reglen bag glas, gæsten kan ikke selv få dem i hænderne.  Det er der gode grunde til, men det betyder også, at der ikke er mulighed for at se bagsiden, undersøge, hvad der står i bunden eller trække et forstørrelsesglas frem og kigge nærmere på en detalje. Det er svært at komme “helt tæt på”.

– Miljøet kan være uroligt
Mange mennesker har behov for en vis grad af ro for at kunne koncentrere sig om noget. Man skal også kunne koncentrere sig for at fordybe sig. Det kan være svært, hvis der i rummet er andre gæster som snakker, børn der løber rundt, en omvisning der er i gang, eller en skoleklasse som bliver undervist.

Det “urolige miljø” er et vilkår for et udstillingssted, der gerne vil være åbent og levende. Men det er vanskeligt både at være et socialt og spændende rum, med lys, lyd og fed formidling – og samtidig være rum for den stille koncentration og fordybelse.
Det er interessant at se, at nogle kulturhistoriske museer, fx i Sverige, er begyndt at indrette “Faktarum”, hvor gæsten netop har adgang til at kunne gøre det, som udstillingsrummet ikke kan imødekomme:  Sidde stille og behageligt og kigge på fx billeder, bøger, websider m.m. efter eget valg og synke dybere og dybere ned i dét emne og den viden, som man selv har valgt at arbejde med. Nu kaldes faciliteten “faktarum” på den anden side af sundet, men det minder jo til forveksling om en læsesal :-)

Udvalgte links til svenske museers faktarum
Stockholms Stadsmuseums faktarum

Upplandsmuseets faktarum

Göteborgs Stadsmuseums faktarum

Landskrona Museums faktarum
(“Minnesbanken”)
Blekinge Museum
(under “samlingar”)
Regionmuseet Kristianstads faktarum (“Minnesluckan”) – billedet øverst i indlægget er taget i Kristianstad