Miso – netværket for den sociale tv-seer


Savner man nogen at se tv sammen med, så er det bare om at få installeret Miso og invitere sine venner. TV-kigning kan også være digitalt-socialt i realtid. Kunne man bruge det, hvis man vil se historie-programmer?

Man kan se TV sammen med med sin helt analoge og i rummet tilstedeværende familie + vaniljekranse & aftenkaffe. Men man kan også se TV sammen sammen med venner og netværk, der er med digitalt. Første gang jeg selv bemærkede denne måde at se TV på var – helt præcis – 14. maj 2004. Det var den dag, hvor Frederik og Mary blev gift, og hvor kronprinsen lod en lille tåre trille ved synet af sin tilkommende i fuldt brudeskrud. Tåren blev bemærket simultant på webportalen jubii´s forum, hvor en tråd var dedikeret brugere, der interesserede sig for brylluppet.

At se TV med nogen, der fysisk befinder sig et andet sted, og at kommunikere om oplevelsen elektronisk, dét er der faktisk et socialt netværk for. Det hedder Miso og findes på http://www.gomiso.com. Siten, der også kaldes Foursquare for sofakartofler ligner de fleste andre netværkstjenester: Oprette en profil, finde og tjekke ind på det program, man ser – og evt. diskutere oplevelsen med de andre, som ser det samme.  Brugen af tjenesten udløser forskellige badges, som man kan pryde sin profil med, nøjagtigt ligesom på Foursquare. Miso har bl.a. “temabadges”, der relaterer sig til diverse begivenheder fx sportsbadges for brugere, der ser Tour de France og US-Open. Andre programmer, fx Bridezilla, har en slags fanklub på Miso, hvor seerne dels kan opnå badges, men også adgang til særlige klip m.m. Én af de senest tilkomne partnere er HistoryChannel, der har et særligt samarbejde omkring programserien Ice Road Truckers.

Der er flere elementer i en tjeneste som Miso, der kunne være relevante for kulturarvsinstitutioner. For det første er der en anbefalingsfaktor. Brugere, der kender hinanden eller har samme interesser, kan gennem netværksvenskaber, tippe hinanden om interessante programmer.

Jeg har foreløbig oprettet den genealogiske TV-serie “Ved du hvem du er?”, som er modeleret over succesen “Who Do You Think You Are?“, der allerede har sin egen Miso-side, hvor dialogen pt. dog primært består af checkins.  Men behøver det at være sådan?

Den anden i øjnespringende mulighed for tjenesten er at bruge platformen til diskussion og dialog om programmernes indhold. Kunne man forestille sig, at man fx så Danskernes Akademi, historiske spillefilm el.lign. sammen med andre og snakkede om det undervejs? At underviser, oplægsholder etc. også var “på” og fx kunne kommentere? At man anvendte  “Bridezilla-modellen”, hvor dedikeret brug giver adgang til yderligere materiale?