Hvis jeg havde bil, så ville jeg have kulturarv i min GPS!


GPS-damen kommanderer venligt, men bestemt: “Drej til højre! Kør til venstre! Du er fremme ved destinationen!”. Tænk hvis hun nu også havde styr på kulturarven i landskabet?

I gårsdagens “So ein ding...” handlede det om den nye GPS fra Garmin. Jeg har ikke selv bil, men blev alligevel fanget ind af, hvad den lille device kan. Den véd jo alt om, hvor man er og hvor man skal hen, baseret på GPS-koordinater. Og der er rigtigt mange andre ting, der netop kan bestemmes ved deres fysiske placering: gravhøje, grenkast, jættestuer, kirker, pesttjørne, kirker, genforeningssten, suttetræer…. for slet ikke at tale om alle de lokationer, hvor nogle af de flotteste oldtidsfund er dukket frem af jorden. Skulle man løbe tør, så er Kulturarvsstyrelsen som bekendt leveringsdygtig i mindst 1001 ideer til fortællinger i landskabet.

I gamle dage havde Kraks kort en liste over museer, seværdigheder o.lign. bag i bogen. Men denne facilitet finder man (så vidt vides) vist ikke i nogle af de digitale løsninger. Kunne det ikke være spændende, hvis familien på sommerferietur kunne slå kulturarvslaget til, og få at vide, hvor på turen fra A-til-B, det kunne være interessant at stoppe og få et lille historiebreak. Hvad nu, hvis “GPS-damen” kunne sættes til at fortælle undervejs?

Føreren skal naturligvis holde koncentrationen i trafikken – men kunne man tænke sig en fortælling om kulturarven i landskabet, der foldede sig ud for bilens andre passagerer – via GPS´en? En anden mulighed kunne være, at der var mulighed for at holde ind til siden og slå fortællingen til? Måske en lidt mere social version, hvor man kunne se, hvilke nærtliggende destinationer, som andre plottede ind? Eller, at man fx via Google Earth kunne se, hvor alle Panoramio-brugerne havde haft kameraet oppe af lommen, fordi der var noget, som var værd at forevige?

Man kan næsten ærge sig over, at man hverken har bil – eller GPS med kulturarv.
NB: Billedet er en montage på baggrund af fotos forestillende GARMIN nüvi® 3790T.”Kulturarvsknapperne” er naturligvis fri fantasi.

5 Kommentarer

 1. Jeg synes du skal kigge her.
  http://www.kulturarv.dk/i-fokus-nu/kulturnet-danmark/stoettede-projekter/2007/

  Kongevejen på GPS’en

  Undersøgelse af muligheden for at udvikle en stemmebaseret GPS formidling. I takt med at flere og flere bilister udstyrer deres biler med en GPS, vil der være mulighed for at formidle det umiddelbare kulturlandskab til bilisterne. Via bilens GPS navigering er det muligt at formidle det landskab eller vejstykke som bilisten netop passerer.
  Bilisten vil modtage information der er tilpasset lige netop det sted som bilen befinder sig lige nu.

 2. Alle GPS’er indeholder såkaldte Points of Interest (POI) – f.eks. tankstationer, campingpladser eller (ta-da!) museer.
  Er man ikke tilfreds med de indbyggede, kan man enten selv lave sig nogle nye (med en POI-editor, som man henter på producentens web-site), eller undersøge om venlige mennesker skulle have lagt alternative lister på nettet. Til min GPS har jeg eksempelvis hentet nyttige lister over italienske campingpladser og danske micro-bryggerier…..
  Men én ting er at kunne finde tingene. Noget andet er, at få noget at vide. Min Garmin har en mediaplayer funktion, til hvilken man kan købe forskellige guidebooks etc. Men som sagt skal man dels købe dem, dels har de ting jeg har set ikke været specielt interessante, så jeg har ikke prøvet dem. Men formatet er, så vidt jeg ved åbent, så man kan sikkert lave noget selv.
  Problemet er bare, at det der spiller på Garmin ikke nødvendigvis gør det på TomTom osv.
  PS: Det med bilen kan der vel gøres noget ved ;-)

 3. Kære begge,

  1000 tak for kommentarerne!
  Sådan går det når man kaster sig ud i at mene noget om noget, som man ikke har forstand på. Man risikerer at blive klogere :-)

  @Christian: det er ligepræcis noget i den dur, jeg syntes kunne være interessant!

  Sådan som jeg forstår dig Lars, så er der en slags “App Market” til bil-GPS´er, hvor man kan hente forskellige lag? Interessant, hvis det er “åbent API”, så kunne man jo i princippet – hvis man var en nørd eller kendte én – oprette mange forskellige “services”.

  PS: Dét med bil tror jeg ikke det er klogt at gøre noget ved, da jeg ikke har kørekort… :-)

 4. På Kraks nye Iphone-app kan man se en masse steder herunder museer i augmented reality ved hjælp af kameraet…det er ret tjekket. Jeg glæder mig til at prøve det i en ny by, hvor det kan vise vej til steder man aldrig har hørt om.

Der er lukket for kommentarer.