Københavns befæstning – nu med formidling på Trekroner fort


I en ring rundt omkring Dronningens København ligger befæstningen, bygget for at holde udenvælts, herunder søbaserede, fjender på sikker afstand. Befæstningen står overfor en gennemgribende formidlingsindsats, og jeg har været en tur på Trekroner.

Trekroner, som ligger ude foran indsejlingen til København er bygget på tre sænkede orlogsskibe i begyndelsen af 1700-tallet, herunder ét der hed “Trekroner”, heraf det nuværende forts navn. Det anlæg, man besøger i dag, er bygget i 1860´erne. Og det er bestemt sejlturen værd. For det første er der en herlig udsigt ind imod byen og for det andet er fortets rå indre en fed oplevelse, hvis man er til forfaldsæstetik.

Meget af formidlingen bæres af særdeles robuste informationsstandere, der i billeder, tekst, animation og korte film fortæller befæstningens historie. Nogle personaer, fx “Sommergæsten”, “Kokken” og “Søofficeren” fungerer som ikoner på forskellige dele af den historie, som formidles på stedet. Ingen af dem er “autentiske” i snæver forstand, men de er naturligvis bygget på baggrund af viden om den persontype, som de skal gestalte. En 8 minutters film fortæller på dansk og engelsk historien om Slaget på Rheden i 1801. Her beretter en impliceret i slaget (i skikkelse af Nis Bank-Mikkelsen) om sin oplevelse af de dramatiske april-dage for over 200 år siden.

En mobilguide samt app udgør den mobilt-digitale del af formidlingen. Jeg afprøvede selv en Layar-app, der fungerede strålende nede i betondybet, men mærkværdigvis gav lidt knuder ude i fri luft. Layar-visningen gav en god indgang til at forstå, hvordan Trekroner “hænger sammen” med resten af befæstningen. Geoapps og de korte informationer virker (til mig :-) meget bedre end den mere udfoldede og længerevarende narration i en film på stedet. Derfor er variation i formidlingen – som her – dét der skal til. Der er ikke kun én, men mange veje til historien, og dét gælder også formsmæssigt. Som arkivnørd kunne jeg godt have tænkt mig mulighed for – fx gennem arkivalier – at se fortidens “ægte” mennesker stå frem. Fx at møde nogle af de virkelige personer, der var med i slaget i 1801 eller som har været “indkvarteret” på Fortet. Ved siden af Layar-muligheden var dét, der i øvrigt virkede for mig, helt klart lommelygtemulighederne i kælderen. Når man går omkring og lyser, aktiverer indbyggede sensorer et par lydkulisser, som giver fin stemning og “opdagelses-oplevelse”.

Stedet har henover sommeren været besøgt af ca. 10.000 gæster. Af disse har ca. 700 hentet mobilapp og 1000 har ringet op til audioguiden. Mit personlige gæt er, at bl.a. lidt SEO måske kunne skubbe på opmærksomheden. Hvis man googler “trekroner” er de nye formidlingstilbud temmelig usynlige på de øverste forslag. Blandt de mest markant placerede søgeresultater er bl.a. et forsikringsfirma, en ældre side (en folder?) fra Slots- og Ejendomsstyrelsen, resultater fra Google Local og endelig en grundejerforening i Roskilde. Prøver man  “trekroner fortet” går det lidt bedre. Her findes fx aok´s omtale, der er oprettet af Bysted, som har stået for de nye tilbud samt en pdf -fil om tilbudene.

Men stedet er klart et besøg værd, uanset googlesynlighed :-)

Et lille klip som giver indtryk af filmen kan ses her: