History Hackday – sådan én skal vi da ha´ i Norden?


Min gode FB- og Twitter-artsfælle, Lars Lundqvist har just spredt et link til planerne om en History Hackday i Storbritannien. Avisen The Guardian har tilbudt sig som venue og festen foregår 22-23 januar 2011.

Interessant initiativ, inspireret af en lignende Science Hackday, der løb af stabelen i London i sommer, og som i øvrigt er berammet til at gentages i  USA til November. En sjov og innovativ måde at udforske – og måske løse – udfordringer på. Men måske i sig selv også en udfordring for institutioner, der ikke er vant til at slippe indholdet løs.

Hackday lyder måske umiddelbart lidt skummelt, fordi ordet “hacker” i daglig tale betegner en væmmelig person, der spreder virus og gør skade på it-systemer. Men oprindelig er det faktisk bare én, der er dygtig og vild med at løse fx programmeringsmæssige udfordringer.  Pointen med en Hackday er, i al sin enkelhed, at bringe personer med udfordringer og interesser sammen med dem kan hjælpe med at finde indgangen til nye – gerne spændende og utraditionelle – løsninger. Ord som “geekfest” og “hardcore nerdery” indgår i beskrivelserne af tidligere hackdays. Altså et nørdarium med bred deltagelse.

Hvis jeg nu havde en masse data- det kunne fx være data om hunde i 1800-tallets Køge –  men ikke anede, hvordan jeg kunne præsentere det, så kunne jeg finde én, der havde lyst til at lave et Googlekort. Og hvis der var adgang til det, så kunne vi måske mashe kortet med data fra ddd, så man ikke blot kunne se, hvor hundene boede, men også hvad deres ejere (måske) hed. Måske kunne man endnu mere – finde ud af en måde at koble gamle fotos fra Køge på via en billeddatabase, flickr-tags eller andet, så man også kunne se de huse, som hundene havde boet i.

Hackday foregår over 24 timer, hvor deltagerne prøver at bygge fungerende produkter, og til sidst præsenterer dem for de øvrige. Der er, som der står på hackday-wikien, masser af historisk information i omløb. Noget ligger i gammeldags html, andet i svært tilgængelig databaser, på papir etc. Det gælder også for Danmark og for de øvrige nordiske lande.

I Storbritannien har avisen The Guardian som nævnt stillet sig til rådighed som venue. Det kunne være sjovt med sådan en dag i Danmark – men kunne det ikke være endnu sjovere med en nordisk historisk hackday, der havde venues i hhv. København, Oslo og Stockholm? Er der ikke lige nogen, der organiserer dét? :-)

Links:
History Hackday på Twitter
History Hackday blog
History Hackday wiki

Science Hackday blog