#followanarchive blev en vidunderlig arkiv-dag på Twitter


Efter ca. 8 måneders planlægning løb #followanarchive -day på Twitter af stabelen fredag den 12. November. Dagen var udtænkt og startet af danske og hollandske arkivarer og arkivelskere. En mere gennemarbejdet redegørelse med statistik er på vej ud på initiativets blog http://followanarchive.blogspot.com. Men det kan allerede nu afsløres, at det blev en rigtig god dag for arkiver og tweeps. Selv fulgte jeg med fra klokken 7 morgen til midnat, og deltog med min personlige konto.

#followanarchive blev startet umiddelbart efter, at #followamuseum var overstået den 1. februar 2010. Bibliotekerne har haft en #followalibrary og på bloggen MuseumMarketing har @SumoJim en god opsummering af denne type events ( – og info om nyt intitiativ i posten Following followamuseum )

#follwanarchive var altså det hidtil seneste “følge-event” på ABM institutionerne. Den særlige konto @followanarchive nåede 800 followers og taggen har været i brug over 7.000 gange i følge opgørelsen på Twapperkeeper. Men mere herom vil følge på initiativets blog.

Arkiver, arkivarer og arkivinteresserede var på banen hele dagen. Og som med de tidligere events, dedikeret til hhv. museer og biblioteker er det fantastisk at opleve, hvordan begivenheden ruller over de forskellige tidszoner og forener twittere med en fælles interesse. New Zealand og i Australien åbner ballet om natten – for at overlade stafetten til os i Europa om morgenen, når vi vågner og kommer på. Når dagen går på hæld hos os, melder amerikanerne sig og er dem, der lukker festen. Og måske er der  lige et par morgenfriske australiere eller new zealændere, der når at komme på igen, inden der lukkes og slukkes.

Alene denne oplevelse af “globaliseret ABM”, et verdensomspændende fællesskab omkring et emne eller aktivitet, kan være vigtig. Fx for at skabe såvel gensidigt kendskab som for at afprøve platforme for vidensdeling og networking.

Listerne på Followanarchive-bloggen rummer indgang til arkiver i lande og verdensdele, som man måske som europæer ikke er tilstrækkeligt opmærksom på til daglig. Desværre var der ikke nogen arkiver i Asien, og der var områder, som var temmeligt “tyndt” besat. Men med engageret indsats fra forskellige deltagere lykkedes det bl.a. at finde to spanske og et portugisisk arkiv, som twitter. I løbet af selve dagen oprettede Archives de France en konto – en begivenhed som naturligvis vakte glæde hos deltagende franskmænd. Inden dagen var forbi havde den nye twitter fået over 50 followers, et tal der senere er vokset, ligesom kontoen nu er opført på en del lister.

Får man så fat i “nye” kontakter sådan en dag? Måske – måske ikke. For bliver man interesseret i et emne,  blot fordi man kan tilgå noget om det digitalt? Mediet i sig selv genererer næppe interessen. En anden faktor er, at det er vanskeligt at forestille sig, at man skulle kunne twitte en hel dag om fx arkiver eller historie, uden at det ville tiltrække personer, der allerede tænder lidt på emnet.

Men når det er sagt, så kan et digitalt sted jo sagtens rumme brugere, der er interesserede, men ikke kender ens institution, forening, etc. Der kan være inspiration i andres måde at arbejde med mediet på, nye konti man får lyst til at følge, etc. og dermed et stort udbytte.

“Archivist are cool” og “Archives rock” var nogle af de bemærkninger, der afsluttede dagen. Og det er jo så sandt, som det er sagt :-)

De danske arkiver som er på Twitter:
Aalborg Stadsarkiv
Køge Byhistoriske Arkiv
Historiens Hus – Ringsted Museum og Arkiv
Silkeborg Arkiv

Andre konti i #followanarchive-teamet:
@WatVanWaardenIs, @poulus, @Bente_j og så må  @cvanderven ikke glemmes, en drivende kraft i “socialiseringen” af den hollandske arkivverden, som har givet projektet stor støtte og opbakning.

En kommentar

  1. Nice blog, Charlotte! You have been amazing in your efforts to support this special event on Twitter — I am very sure that we raised awareness for archives on Twitter. Good for us! :-) On to our next event!

Der er lukket for kommentarer.