Julebukken i Gävle er blevet social


Gävle ligger i Gästrikland, nogenlunde midt mellem Uppsala og Hudiksvall og har henved 70.000 indbyggere. Byen er kendt for to ting: a) det var her fagforeningsmanden Joe Hill – Joel Emmanuel Hägglund – kom fra.  b) Hvert år opføres verdens største halmjulebuk, og hvert år stræber diverse gerningsmænd for at brænde den ned.

Den første halmjulebuk blev opført i 1966, men nytårsnat – ved midnat – gik den op i røg. I følge svensk Wikipedia har bukken faktisk kun fået lov at stå uantastet i 12 af de 44 år, der er gået siden 1966. Det er ikke hvert år, at den er blevet brændt – den har også bl.a. fået ødelagt benene og er blevet kørt ned af en “raggarbil”. Trods bevogtning og brandimprægnering er det hovedreglen, at bukken ikke får lov at stå urørt. I 1970 holdt den kun i 6 timer – hvilket dog var længere end i 1979 og 1989 hvor den blev brændt af inden den overhovedet var blevet sat op.

Det er en lokal komité, der står for bukkens opsætning og bevogtning, og opfindsomheden er stor. Fx sælger bl.a. turistforeningen særlige “bukke-bamser” til 149 kr. –  25 kr. af salgsprisen går til bevogtning af den rigtige buk.

I de seneste år er Gävlebukken blevet stadigt mere social Siden 2007 har der eksisteret en bukkeblog og i år kan man desuden følge @gavlebocken på Twitter. “Bukken” skriver i en talesprogsagtig personificeret jeg-form begge steder, og appellerer følelsesmæssigt til læserne. Fx med udbrud som “Var snäll mot lillebror, snälla!!!!” i kølvandet på en nylig episode, hvor nogen forsøgte at sætte ild på den lidt mindre buk, som siden 1986 har været opsat på Vasaskolen.

Vil Gävleboerne brænde en buk, som de i år kan følge på Twitter? Vil de brænde hans lillebror? Tiden vil vise, om den stadigt mere personlige kommunikationsstil vil få de midtsvenske bukkebrændere til at lægge tændstikkerne.

Bukkefacts:
Årets Gävlebuk måler13 x 7 meter og vejer 3,6 ton. Halmen er doneret af Mackmyra Svensk Whisky. Det er en særlig “bukkekomité” som står for byggeriet og bevogtningen af Gävlebukken. Komiteen omfatter Arbetarbladet, Eje Berglund AB, Gävle Centrumsamverkan og Gävle kommune.

Bukkelinks:
Gävlebukkens blog
Gävlebukken på Twitter
Bukke-cam på websiten “Mer jul i Gävle”
Gävlebukken på svensk Wikipedia
braodds.com – brænder julebukken i Gävle før 24. december

Gävlebocken brinner – YouTube søgning

2 Kommentarer

Der er lukket for kommentarer.