Qwiki søgemaskinens svar på slow-food?


Qwiki er et bud på en ny slags “søgemaskine-browser”, som giver brugeren søgeresultater, der er beriget med lyd, billeder etc. Produktet er netop nu ude i alpha, så det er ikke alt der virker endnu og den heller ikke helt stabil. Men man kan sagtens danne sig et rigtig godt indtryk af Qwiki, og af hvad tanken med den er.

På websiten qwiki.com fremhæver produktets udviklere selv, at formålet er at “to forever improve the way people experience information”. I stedet for, som fx i gode gamle Google, at få en liste med forskellige links, viser qwiki i en præsentation af det søgte emne, hvor lyd og billeder er integreret.

Jeg har leget med qwiki og søgte på tre ting: Copenhagen, Danish National Archives … og da det ikke altid skal være “historisk”: Danish National Gallery. Qwiki´s model er, at trække indhold fra Wikipedia og mashe det sammen i en præsentation, der afvikles på skærmen. Alle præsentationer starter med et Google Map, og en “automatisk” kvindestemme oplæser de første linjer af  emnebeskrivelsen fra engelsk Wikipedia. Fotos fra Wikimedia Commons hentes ind og vises samtidig i et billedshow.  Både søgningen “Copenhagen” og “Danish National Gallery” gav flotte præsentationer, med en rig billedside.  “Danish National Archives” manglede derimod billeder, der var kun ét foto, og det viste i øvrigt en reolgang i en helt anden arkivinstitution. Ser man på Wikipedia/Wikimedia er årsagen klar – der er ikke noget billedmateriale med relation til emnet her, og dermed heller ikke noget som Qwiki kan finde. “SEO” i forhold til Qwiki er at være findbar på Wikipedia.

Mens qwiki´en afvikles scroller teksten i bunden af billedshowet samtidig med, at den læses op. Brugeren kan ikke fx kopiere teksten, men man kan klikke videre til andre qwiki´s via fremhævede ord. Afslutningen på præsentationerne giver adgang til deling, rating samt opslag på andre sites, hvor det søgte emne er beskrevet.

Mit hurtige skud fra hoften er, at i en lang række sammenhænge, fremfor alt den mere målrettede søgning efter ting man skal bruge, næsten har bestemt sig for at købe etc. vil en konventionel søgning stadig være overlegen. Simpelthen fordi der – hurtigere – præsenteres mange flere – og rankede – resultater.

Så hvad kan man bruge en “præsentationssøgetjeneste” til og hvornår? Hvornår ville jeg selv bruge den? Måske i uforpligtende sammenhænge, hvor jeg på forhånd er indstillet på at skulle bruge lang tid på at få eller “opleve” svaret.  Det kunne fx være:

1) Planlægning af fx ferie eller lidt længere varende fritidsaktiviteter. Fx søge en by og hoppe og videre via de seværdigheder m.m. som foreslås. Det svarer lidt til at bladre i “Turen går til…”.

2) Uforpligtende introduktion til et emne, hvor jeg på forhånd regner med, at det kan “betale sig”, fordi jeg har en fornemmelse af, at der nok er en rig billedside, og at billedsiden er en meget vigtig del af indholdet. (Fx hvis jeg vil vide noget om en særlig retning inden for kunst?)

3) “Hyggebrowsning”. Dvs. underholdningsmæssig surfen rundt efter emner, som jeg ikke har brug for i en konkret sammenhæng.

Hvornår ville du bruge en tjeneste som qwiki?