Første museumsårbog til e-læser og iPad?


Jeg har en mistanke om, at Romsdalmuseet må være først i hele Norden, når det gælder e-bogspublicering? Det er i hvertfald den første, nordiske kulturarvsinstitution, som jeg har set springe ud i at publicere deres årbog til iPad og “læsebrædt”, som det hedder på norsk.

Museet leverer årbogen på både print og i to elektroniske formater, e-pub og pdf. På e-bogssiten redegør museet for, at man her ser en fremtid for sig, hvor bogen og e-bogen kommer til at leve side om side og komplettere hinanden. E-bogens kvaliteter fremhæves som nem at have med og hurtig at søge i, hvorimod den trykte bog udmærker sig ved bedre billedkvalitet og layout.

Alle kulturarvsinstitutioner med respekt for sig selv har et årsskrift, og mon ikke de har temmelig meget fat i den lange ende i Romsdal, når de mener at e-publicering også kunne bruges til denne type af udgivelser? Romsdalårbogen 2010 er et projekt, der har resulteret en simultanudgivelse, hvor man  leverer “den elektroniske og den trykte versjonen samtidig, med likt innhold, men med forskjellig målgruppe og bruksområde.

Mit helt personlige gæt ville være, at vi snart ser flere kulturarvs-e-årbøger. Men også at de hurtigt kan blive overlegne ifht. de trykte versioner, dels forbedring af både layout og billedkvalitet – men ikke mindst: at integration af mere digitale elementer, lyd, video etc. – også snart vil finde vej.

Foreløbig er Romsdalmuseet i front – men ER denne norske publikation den første, nordiske kulturarvs-e-årbog? Er der nogen som véd bedre?

Links:
Romsdalmuseet
(website)
Romsdalmuseet e-bogssite