Vil iPad og andre tablets gøre os mindre kreative og indholdsskabende?


 


Videoen viser hvordan Eremitagemuseet tager sig ud på iPad.

En interessant artikel i Huffington Post “Will Tablets Make Us Less Creative” stiller præcis det spørgsmål, som jeg selv har overvejet.  Hvad betyder fremkomsten af apps til tablets – men også til telefoner – for dét man kunne kalde “den digitale skabertrang”?

De “nye” platformes stil minder umiddelbart en del om traditionel publicering af indhold: den gammeldags form, hvor der sidder en afsender i den ene ende, og sender et budskab ud til én eller flere individuelle modtagere. Produkterne minder (selvom de er meget lækrere) en del om foldere, audioguides etc.: Institutionen fortæller autoritativt – gæsterne lytter. Flere museer har allerede kastet sig ud i denne udgivelsesform – en YouTube søgning på “iPad museum” giver masser af eksempler, og flere vil utvivlsomt komme til, også i forbindelse med særudstillinger. En nylig artikel i australsk Computerworld “National Museum of Australia adopting iPads for Exhibitions” redegjorde fx for de tanker, som National Museum of Australia har om at anvende tablets i forbindelse med en kommende udstilling om irere i Australien.

Tablets har umådeligt mange gode egenskaber, således som fx Sebastian Chan fra Powerhouse er inde på i en blogpost tilbage fra foråret 2010: First impression of the iPad. Man kan udbygge museumsbesøget med mere – og mere levende indhold – lyd, levende billeder, små spil for hele familien undervejs etc. For at museumsbrugerne kan udnytte det, skal de selvfølgelig have rum til at sidde og hygge sig med det undervejs, men der er masser af muligheder.

Men er der også en downside? Den lækre demonstration fra Eremitagemuseet ville jeg gerne selv sidde og nyde, på samme måde som jeg bladrer i en coffe-table bog med store, fede fotos. Men hvor tit ville jeg gøre det? Hvordan ville jeg opdage app´en? Kan jeg finde noget af indholdet via søgemaskiner, hvis jeg leder efter noget, jeg interesserer mig for? Kan jeg kopiere dele af fx teksten og citere det? Kan jeg embedde noget af det på andre sites? Kan jeg dele og sende det til andre interesserede? M.a.o. ville jeg kunne bruge app´ens indhold digitalt? Og vil den platform jeg anvender det på, være befordrende for, at jeg skaber nyt indhold, hvis jeg har lyst og behov for det?

Jeg er endnu ikke den lykkelige ejer af en tablet, men har – af bærbare former – smartphone, notebook og konventionel bærbar pc til min rådighed. Når jeg skal skabe indhold, der rækker længere end at lave en statusopdatering, sende et twit eller kaste et hurtigt billede på Facebook – ja, så sætter jeg mig til den gammeldags, stationære pc eller den “almindelige” bærbare. Det er kun i yderste nødstilfælde, at jeg bruger notebook´en. Skærmen er lille, keyboardet er lille – og dét, der er dens force – at være lille – gør, at jeg som regel sidder og bruger den alle andre steder end dér, hvor jeg har en god og bekvem arbejdsplads. Jeg ville meget nødigt bruge den til fx at arbejde i CMS, redigere en video eller lave billedbehandling.

Artiklen fra Huffington er tankevækkende. Er tablets til konsum eller produktion af indhold? Og hvad betyder det for de måder, som man kan anvende dem på i undervisning og på kulturarvsinstitutioner?

2 Kommentarer

 1. Tak for et interessant indlæg.

  Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at se ulemperne ved de nye tavlecomputere, især Ipad’en. Jeg regner med selv at anskaffe mig en når næste generation ankommer, og tænker at jeg især vil bruge den i toget. En lille bærbar kunne også bruges, men de er jo frygteligt klodsede, især softwaremæssigt. Livet er for kort til at vente på at Windows booter, computere skal virke med det samme ligesom Iphonen.

  Introduktionen af Ipod Touch og Iphone i vores hjem har betydet at hovedparten af al surfning nu foregår i lænestolen eller i sofaen frem for foran det store stationære PC-monster. Fraværet af boot-tid gør at det giver mening at bruge nettet i f.eks.blot 30 sekunder og derefter lave noget andet.

  Jeg vil dog give dig ret i, at når man skal lave hjemmesider, redigere billeder eller meget andet har det stationære monster stadig sin berettigelse. Men fordelen ved tavlecomputere er nok snarere at meget arbejde kan blive gjort hvor man ellers ville spilde tiden, f.eks. i toget. Her kan man nemt lige skrive et par mails, skrive eller kommentere en blogpost.

  Ang. tavlecomputeres brug på museer så bliver det spændende at se hvad der sker. I forbindelse med arbejdet på det nye søfartsmuseum taler vi meget om hvorvidt det dybeste tekstlag i udstillingen skal være tilgængeligt på en håndholdt enhed af en slags eller blot på hjemmesiden, men vi har ikke fundet det perfekte svar endnu. Muligvis overhaler udviklingen i folks netvaner vores overvejelser, så hvis vi blot stiller en god wifilinje til rådighed, så kan folk selv surfe hen til hjemmesiden for at læse mere?

  1. Hej Benjamin – og tak for kommentar. Jeg skal da helt klart også have én – jeg er dog nok til en af de mere androide modeller.

   Jeg havde egentlig slet ikke overvejet denne problematik omkring skabelse af indhold, før jeg læste det nævnte indlæg.

   Til læsning og oplevelse, samt de ting, du nævner (tjekke mails, skrive et blogindlæg etc.) tror jeg helt klart også på tavlen. Og man vil kunne lave nogle rigtig fede publikationer (se fx denne http://www.youtube.com/watch?v=gew68Qj5kxw som bare er … ja, den overhaler i hvert fald de børnebøger, jeg har haft, med temmelig mange hestemuler)

   Til al den “en-vejskommunikation på print”, hvor man ville have lavet coffee-table bøger, foldere, audioguides etc. tror jeg tavlen vil være super. Ligeså til fx små spil o.lign. Men kan den også bruges til at skabe så komplekse former for indhold, at den kan erstatte en konventionel computer? Et eksempel kunne være undervisningssituationer, hvor elever fx skulle arbejde med retrografier eller lave digitale fortællinger.

   Her er det, at jeg godt kan se pointen omkring færre muligheder for egen kreativitet …. selvom man jo også skal passe på ikke at forfalde til mediepanik og synes, at alt var bedre i gamle dage, hvor man skrev DOS-kommandoer og selv disketterne var større :-) )

Der er lukket for kommentarer.