Nørdvenligt indhold og delingsparathed – WordPress-plugin fra Powerhouse Museum(Billedet er taget fra Powerhouse Museums blog)

Powerhouse Museum har netop søsat beta-version af et særligt plugin til WordPress. Da jeg endnu ikke efter flere år har fået taget mig sammen til at selfhoste denne blog, kan jeg desværre ikke rigtigt afprøve det. Men ideen og initiativet er endnu et eksempel på den “delingsparathed”, som jeg tror, at vi kommer til at se meget mere til i de nærmeste år.

Med Powerhouse-plugin´et kan brugeren samle sin egen lille “collection” af ting og sager fra museets samlinger on-line og embedde dem på sin egen blog. Det kan være som del af en blogpost og som en sidebarwidget.

Kan man gøre noget bedre for kulturarven end at gøre den nørdvenlig gennem embedfunktioner, åbent API og andre delingsfremmende foranstaltninger? Jo flere steder, kulturarven er, jo flere kan få glæde af den, jo bedre. Uanset om glæde i denne sammenhæng er se og læse om kulturarv eller at bruge den aktivt i en egen, selvdefineret kontekst.

Den kulturarv, der stilles til rådighed i nørdvenlig form, kan komme steder, hvor ingen museumsinspektør eller arkivar har været, og den kan få nyt liv i nye kontekster. Det er måske ikke altid et liv, man vil kunne stå inde for fra faglig side, men hvad er alternativet?

Det er interessant at se, at Nordiska Museet i Stockholm ( der lige har oprettet en særlig afdeling for nye medier) også tænker i lignende baner. Den nye afdeling skal bl.a. arbejde med en “plan för publicering och kommunikation av våra kunskapsbanker via de stora webbaktörernas  arenor”.  Altså at sætte “sit eget” indhold i spil på andre platforme end dem, man opfatter som sine egne.

Link:
Powerhouse WordPress-plugin