Crowdsourcing giver svar på Holocaust-ofres skæbne


Den af slægtsforskere meget kendte site Ancestry.com har for noget tid siden startet et projekt sammen med United States Holocaust Memorial Museum, som skal skaffe Holocaust-efterkommere svar på, hvad der egentlig hændte med deres forfædre under 2. verdenskrig. Projektet handler både om dem, der overlevede og dem, der bukkede under.

Museet har samlet millioner af dokumenter om Holocaustofre og – overlevende på mikrofilm. At uddrage navne og tilgængeliggøre dem er en opgave, som ville koste umådelige summer,.

De mange film skal ikke scannes og lægges ud som billedfiler, men  navne, datoer m.m. skal indekseres og  tilgængeliggøres som et gratis online-søgemiddel. Via Ancestry.com kan interesserede downloade et lille stykke software, som bruges ved indekseringen, og det er tanken at den første online-version skal være klar i slutningen af sommeren eller begyndelsen af efteråret 2011. Nå indekseringen er slut, vil projektet have skabt den største, gratis online ressource til efterforskning af de millioner af mennesker, som blev ofre for 2. verdenskrigs forfølgelser.

Allerede nu er ca. 1.600 frivillige i gang med at indeksere, og foreløbig er 150.000 navne lagt ind. Et supplerende projekt er Remember Me, et fotoidentifikationssite, som rummer ca, 1.1000 børnebilleder, taget af  bl.a. nødhjælpsarbejdere efter krigen. 80 af dem er allerede identificerede og har fået deres historie tilbage.

Links:
World Memory Project
United States Holocaust Memorial Museum (website)
United States Holocaust Memorial Museum (3D besøg i SL)
Ancestry.com
Remember Me