Googlesøgning med billed-input i stedet for tekst


Google har lanceret en ny form for søgning, men hvordan hægter den Grundloven sammen med Lene Espersen?

Nu kan man også søge i dansk Google ved hjælp af billedgenkendelse. Det er enkelt og hurtigt, om end ikke så hurtigt som med den “gammeldags” søgning, hvor man skriver tekst i søgefeltet.

Umiddelbart kan der være et utal af fordele i at søge med billeder. Man skal ikke huske på stavemåder og pille med søgeordskombinationer. Man må også tro, at søgning med billeder som input, i princippet burde give det samme søgeresultat, uanset om den, der søger taler koreansk, dansk eller tyrkisk. En slags “websøgningens svar på esperanto”?

Søgningen foregår ved, at man klikker på fotoikonet i billedsøgningsskærmbilledet, og tilkendegiver hvilket billede, man vil bruge som udgangspunkt for sin søgning. Man kan uploade det, skrive en webadresse eller drag-n-droppe. En anden mulighed er at hente en særlig ekstension til sin Firefox eller Chrome. Men denne ekstension kan man blot højreklikke på et foto på en webside, og derefter vælge, at det skal være udgangspunkt for ens googlesøgning.

En hurtig lille afprøvning viser, at det fungerer rigtig fint med et “traditionelt” billede, som viser et motiv, der er let at afkode. Jeg har testet med to forskellige fotos, der begge har fået tal som billednavn. For at være helt sikker på, at det er billedets visuelle indhold og ikke navnet, der er søgt på. Jeg har brugt et billede af en af mine yndlingsmuseumsgenstande, Solvognen på Nationalmuseet – og et foto fra Statens Arkivers flickr, som viser titelbladet på den ældste , danske grundlov.

Solvognssøgningen går fint. Genstanden genkendes, der foreslås link til artikel om Solvognen på Wikipedia, på natmus.dk, m.m. og gives forslag til en lang række andre billeder af Solvognen. Men der kommer selvfølgelig ikke forslag til temasiden om oldtiden, hvor brugere kan rotere Solvognen i 3D. Selve billedet ligger her i en flashhapplikation, som muliggør rotering og zoom, og dét kan ikke billedgenkendes som solvognen. Så en sådan side må synliggøres ad andre veje.

Grundlovssøgningen går det derimod ikke helt så godt med. Googles første forslag er ikke sider om grundloven, men et tilbud om at få vist materiale med tilknytning til Lene Espersen. Det resultat man får, hvis man billed- eller tekstsøger “Lene Espersen” er meget forskelligt fra dét resultat, som billedet af grundloven gav.

Så hvad er forbindelsen mellem Lene Espersen og et foto af grundloven fra 1849? Der er ikke nogen fysisk lighed mellem fotos af dokumentet og den konservative politiker (fx i form af markante farver eller lign.). Skyldes det, at ordet “grundloven” ofte forekommer i nettekster, hvor hun optræder og/eller citeres? Fx i tekster, der har været på nettet tilbage fra hendes tid som justitsminister, og som derfor har ligget og suget værdi til sig?

Søgningen genkender tilsyneladende billedet som grundloven, og viser, neden under resultaterne om Lene Espersen, (korrekt) en række andre grundlovsfotos, bl.a. fra Folketingets website og fra Wikipedia.

Spørgsmålet om, hvad Lene Espersen og grundloven har at gøre med hinanden ifølge Google-billedsøgning er interessant, fordi det måske kan give input til SEO-aspekter ved billedsøgningen. Er der nogen bud?

2 Kommentarer

 1. Tak for guiden til hvordan Googlesøgning med billed-input bruges.

  Jeg tror Googlesøgning med billed-input vil være meget anvendelig til at undersøge om andre har brugt et af dine billeder uden tilladelse.

  Der kommer to typer af søgninger frem. En søgning der viser, hvilke sider dit billede også er brugt og en søgning med lignende billeder. I den sidste søgning er det billedets udtryk i farver og form, som gengives.

  1. Hej Bodil,
   – og tak for din kommentar. Jeg tror, at du har helt ret i, at det kan anvendes på den måde du foreslår. Man kunne måske også bruge søgeformen til at finde billeder, som ligner et, der er behæftet med copyright, for at anvende dét i stedet?
   Bedste hilsner
   Charlotte

Der er lukket for kommentarer.