Fotofiltre til mobilen skaber minder med det samme


Fotos med filter - her er det gået ud over Rigsarkivet

Det er efterhånden et halvgammelt fænomen: alle de forskellige fotofiltre, som man kan få til sin telefon. Pointen med de fleste af dem er, at man kan få sine digitale billeder til at se overordentlig analoge us. Som der står på Hipstamatics website “Digital Photography Never Looked So Analog”.

Da jeg købte mit første digitalkamera for over 10 år siden, kunne det tage billeder i en svimlende opløsning på over 1.3 megapixel. Siden er mulighederne bare blevet bedre og bedre, og i dag kan vi tage 100 gange bedre billeder med telefonen. Og knapt har vi fået denne mulighed for at tage knivskarpe, højtopløste og farveægte fotos i mængder – før vi begynder at ændre. Er der paralleller i kunsthistorien? At man begynder at male impressionistisk, abstrakt m.m. da fotografiet kommer og maleriet ikke behøver at lave naturtro gengivelser?

Når vi tager et billede skaber vi historie, og lægger vi et filter på, giver vi billedet en ny dimension. Billederne skal ikke være “ægte” og vise dét vil lige har set i telefonens søger. Fra at være noget lidt kitchet, man kunne lave med en sepiatoning i photoshop, er “aldersmanipulering” af digitale fotos blevet temmelig hip og udtryk for kreativitet.

Handler det kun om æstetik og kreativ leg med mulighederne for at ændre farver m.m.? Filtrene får motiverne til at fremstå, som om de er taget den gang, verden var i sort/hvid, eller som om de har ligget i mormors kommodeskuffe siden i 1960´erne. De ser ud som om de har mindst 20-40 år på bagen.

Et billede bliver selvfølgelig historie i det øjeblik det er taget, og modellen rykker sig eller klør sig på næsen. Dét, der er gammelt, er ofte noget som har værdi for os – det er derfor vi har lagt det i en kasse eller et album og passet godt på det. Og de filterede fotos kommer til at ligne ret gammel historie. De ligner noget, der har overlevet tidens tand – noget, der allerede er et omhyggeligt gemt og dermed værdifuldt minde. Smart, at minder kan laves med det samme :-)

Links:
Hipstamatic (iPhone)
picplz (Android og iPhone)
FxCamera (Android)

2 Kommentarer

  1. ” Fra at være noget lidt kitchet, man kunne lave med en sepiatoning i photoshop, er “aldersmanipulering” af digitale fotos blevet temmelig hip og udtryk for kreativitet.”
    – øh, hvordan er det lige, at det at vælge mellem 10 forskellige på forhånd fastlagte filtre er blevet udtryk for kreativitet? ;-)

Der er lukket for kommentarer.