Skab indhold til Layar med Hoppala Augmentation


Vi er sikkert mange, der har savnet et værktøj som nemt og enkelt (og gratis) kunne bruges til augmented reality. Hoppala, som har en freemium-version, kan bruges til både Layar, Junaio og Wikitude. Det er en slags CMS til AR, og ret simpelt at bruge, selvom det endnu ikke er lykkedes mig at få en af de mest grundlæggende features til at virke.

For at benytte Hoppala skal man oprette en konto, og desuden have en konto på den eller de AR-tjenester man vil benytte, så man kan teste m.m. Jeg har brugt Layar, som jeg også bruger som AR-browser normalt. Man kan lave 100 gratis augments med Hoppala, og så længe man benytter gratisversionen er ens “poster’ forsynet med en lille credit til tjenesten.

Mit første augment er ret simpelt og pt under godkendelse på Layar. Jeg har taget udgangspunkt i Slotsholmen, der bugner af historiske bygninger og strålende kulturarvsinstitutioner. Min første ide var at placere fotos og stik af bygningerne i ældre tid, og derved udnytte teknologiens oplagte mulighed for at se omgivelserne som de engang var. Ifølge instruktionsvideoen skulle det være muligt at placere en 3D-model eller et billede. Imidlertid findes fanen “model” ikke i den aktuelle version. En mail til udviklerne fik hurtigt afklaret, at et billedupload til fanen “Assets” skulle fungere på samme måde. Men det er her, at mit problem opstår – uanset browser og filformat får jeg ikke nogen billeder at placere i mit lag.

Andre features virker nemt og er lige til at gå til. Det er enkelt fx at placere sine augments på et godt gammeldags googlekort, uploade egne ikoner samt placere links til websites og videoer. Så det har jeg gjort: augmentet på Slotholmen består af 8 POI’ er – “points of interest” – forsynet med basisfaktaoplysninger og link til uddybende tekst på Wikipedia. Måske ikke det mest begavede – men en start, når billedvisningen nu drillede. Det er til gengæld ret nemt at customisere sit layout, farver etc. når augmentet afprøves inde på Layar.

Mulighederne i AR er store for kulturarv. Man kan opleve gemte og glemte historier – et spændende næste projekt kunne fx være en tur til 1700-tallets natteliv, med markering af danseboder og tilholdssteder for natjomfruer. Det kunne også være et spooky København, fra tiden hvor fx Fanden drev sit spil i Laksegade. Eller den visuelle tilgang, som er så oplagt: fotos, dokumenter og tegninger, som viser fortidens steder og mennesker på baggrund af nutidens virklighed. Men det kræver så lige at få skovlen under det med billedvisningen…… (hjælp modtages gerne!)

Links:
Hoppala Augmentation
Layar
Wikitude
Junaio