Kvinder bruger tablets og e-læsere


Rigtige kvinder vil ha’ læsegadgets! En undersøgelse i USA viser, at kvinder er glade for elektronisk læsning. E-læseren er nærmest et mormor-medie, for undersøgelsen viser også, at læseren er mest populær blandt ældre.

En undersøgelse fra Nielsen viser, at halvdelen af de amerikanske tablet-ejere i dag er kvinder. Det er en lille stigning fra 2010, hvor det kun gjaldt 46%. Når det gælder mobiler, er det knapt så jævnbyrdigt, kun 43% af de amerikanske smartphones kan putte sig i en dametaske – hvilket dog også er en stigning, hvis man sammenligner med sidste år.

Men når det kommer til e-læsere er der virkelig markant forskel. Amerikanske kvinder er tilsyneladende virkeligt glade for e-læsere: 61% af e-læsere i USA har kvindelige ejere. Nielsen-undersøgelsen har også set på aldersfordeling blandt de tre gadgettyper. Folk, der har en smartphone eller tablet er typisk yngre, dvs. mellem 25 og 34 år – mens den typiske e-læsers ejer er over 55. Faktisk er 51% af de amerikanske e-læser-brugere over 45.

I den seneste undersøgelse af “Elektronik i hjemmet” har Danmarks Statistik opgjort, at 33% af de danske husstande har en smartphone, i 9% findes en “tablet eller mini-pc” og 2% har angivet, at de har en e-læser. Lidt ærgerligt, at tablets og mini´er er slået sammen – da det jo er to ret forskellige produkter. Undersøgelsen siger heller ikke noget om ejernes kønsfordeling og heller ikke alder. Men vi véd, bla. fra kulturvaneundersøgelsen i 2004, at kvinder er meget glade for at læse, og især skønlitteratur (undersøgelsen angav, at 41% af de danske kvinder læser skønlitteratur dagligt eller ugentligt, hvorimod mændene – 33% – er mere til faglitteratur.)

Det er naturligvis altid et meget stort spørgsmål, om man kan overføre amerikanske resultater til europæiske og nordiske forhold. Men umiddelbart kunne det måske godt se ud som om, at kernemuseumsbrugeren, den ca. 55-årige lærerinde, ville være glad for noget til e-læseren, hvorimod hendes datter og svigersøn foretrækker indhold til tablet?

Links:
Changing demographics of Tablet and E-reader owners in the US
Danmarks Statistik: Elektronik i hjemmet, maj 2011
Kulturarvsstyrelsen: Hvem bruger museerne?
Elektronista: guide til e-læsere