Museumshjelmen – fremtidens immersive historieoplevelse?


Denne Darth Vader-agtige  hovedbeklædning er et bud på fremtidens immersive oplevelse af fortiden gennem hyper-reality.

Pointen med hjelmen er, at man kan interagere med det fysiske miljø man befinder sig, men også samtidig navigere i en 3D-verden. Der skabes m.a.o. forbindelse mellem den fysiske og den ikke-fysiske verden. Mulighederne for kulturarvsformidling er fantastiske. Man kan forestille sig mange og meget – men fremfor alt er der en mulighed for at gøre besøg på en kulturarvsinstitution meget mere oplevelsespræget.

Man tager “hatten” på og kan interagere med interiører, som eller ikke kan betrædes/berøres af bevaringshensyn. Eller … man kan se og “bruge” udstillede genstande i en simulering af deres oprindelige kontekst. Fx kunne man stå i en oldtidsudstilling og via hjelmen opleve et viingeblót, eller man kunne deltage i Egtvedpigens begravelse.

Et minus er jo nok, at hjelmen ikke er særlig fiks, og man skal nok regne med, at resten af dagen bliver “bad hairday” når man tager den af. Så ét af ønskerne til fremtiden er klart og en smartere model – måske briller?  ;-)

Links:
Hyperreality (om fænomenet på Wikipedia)
Fremstilling af hyperreality hjem (vimeo)
Augmented reality hjelm..  (Artiklen på LabConfidential)