Plankeværk med fotos fra politiarkivArkiver er fantastiske og vidunderlige – men får tit skyld for at være “lukkede”. Reelt er de fleste arkiver temmeligt åbne – der er daglig og gratis adgang, meget er på nettet – og via registraturdatabaser kan man se, hvad arkivet har i sine samlinger.

MEN – én af arkivets udfordringer er, at man helst skal have et ærinde for at få noget ud af et besøg. Man kan ikke, som på et museum, få et umiddelbart udbytte af at kigge indenfor. Nogle arkiver har desuden haft en tradition for ikke at gøre særligt meget væsen af sig selv og sin virksomhed. Det kan godt forveksles med lukkethed.

Derfor er et udstillingsprojekt som det 63 meter lange “København Noir” der vises på ét af metrobyggeriets plankeværker frem til maj 2012 formidlingsmæssigt interessant. Udstillingen viser en række udvalgte fotos fra Københavns Politis forbryderalbums – sat op udenfor arkivet – i institutionens nærmiljø. Borgere, som i mange år er gået forbi uden at tænke over, hvad den specielle bygning indeholder, får et lille indtryk af en lille del af de mange kilometer historisk kildemateriale. Uden at de behøver have et ærinde, eller komme indenfor.

Forbryderfotos hører til de arkivalier, som er interessante for de fleste. Der kan gemme sig en helt elementær spændingshistorie bag ethvert foto af de over 100 år gamle personer som kigger ud fra billedet. Nogle af dem virker lidt forhutlede eller forknytte – måske indeholder de en historie om fattigdom, bristede forhåbninger eller om at blive tyv ved et tilfælde. Andre er stadset op med bølgende, falske lokker og anbragt i en klædelig positur. Det er de offentlige fruentimmere,  som fx Caroline Lovise Jacobsen, der blev indskrevet i 1871, næsten 20 år gammel. Hvorfor Caroline blev kaldt for “Kattens Søster” fremgår ikke af indskriften på hendes billede – men det blev hun.

Andres meritter er nøjere beskrevet: Augusta Marie Larsen var en “Meget driftig Indbrudstyv, særlig paa Lofts og Pulterkamre”. Her brød hun ind ved hjælp af falske nøgler og dirk for at stjæle tøj, især “Dameklæder og Linned, men ogsaa alt andet”. Når Augusta Marie var kommet hjem med sine tyvekoster pillede hun broderede navne af og syede sit eget på i stedet.

Andre af de potrætterede betegnes som fx “Hotelbedrager”, “Farlig Indbrudstyv” og “Lejlighedstyv”. En lille del af billederne forestiller udenlandske nihilister, som enten er “Udviste fra Zürich efter Dynamit Exsplosionen 1888” eller “dømte i Paris 1890 for Delagtighed i Forfærdigelsen af exploderende Bumber“.

Udstillingen kan ses på Nuuks Plads – hjørnet af Jagtvej og Rantzausgade – ved den gamle arkivbygning, hvor Landsarkivet for Sjælland Lolland-Falster & Bornholm havde til huse fra 1893 til december 2011. QR-koden på plankeværket går til Statens Arkivers Flickr-side, hvor man kan finde oplysninger om personerne på billederne. Udstillingen er produceret af The Dybdahl Co.